Vincze Éva Boglárka

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Vincze Éva Boglárka a nevem, 1993. november 4-én születtem Nagyenyeden. Tanulmányaimat otthon, a felvinci általános iskolában, majd a nagy múlttal rendelkező Bethlen Gábor Kollégiumban folytattam Nagyenyeden. 2012-ben évfolyamelsőként sikeres érettségi vizsgát tettem a matematika-informatika osztály végzőseként. Szórvány vidéken születtem, de évente magyar olimpiászokon, illetve helyesírási versenyeken vettem részt (helyi, megyei és országos szintű). A tanáraimnak köszönhetően már akkor elkezdtem a természettudományok iránt érdeklődni. Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos felméréseim, illetve a Szkerice-Bélavár élővilágának feltérképezése és a Maros folyó egyik mellékvizének, a Létom-patakán végzett biológiai és kémiai vizsgálatok keltették fel érdeklődésemet a kutatás íránt, illetve ez határozta meg pályaválasztásomat is.

Magyarul szerettem volna továbbtanulni, ezért a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Ipari biotechnológia és Környezetmérnöki szakjaira iratkoztam. Már diplomás biomérnök vagyok, illetve tanulmányaimat a Környezetmérnöki BSc képzésen és a Fenntartható biotechnológiák MSc képzésen folytatom ugyancsak a Sapientia EMTE-n.

Érdeklődési területem a növények növekedése nehézfém stressz hatására, valamint a növényi növekedést serkentő baktériumok hatása ebben a stresszhelyzetben. Kutatásaimat már első éves hallgatóként elkezdtem, melynek eredményeit több alkalommal is bemutattam helyi és nemzetközi konferenciákon.
Napjainkban igen égető kérdés az elegendő, illetve a minőségi táplálék és élelmiszer alapanyagok biztosítása, a mezőgazdasági szférát egy új kihívás elé állítotva. Ezért kutatások irányulnak a PGP baktériumok lehetséges használatáról, amelyek alternatívát szolgálhatnak a vegyszerek mennyiségének csökkentésére, illetve kiváltására. Ugyanakkor ismert az a tény, hogy a mezőgazdasági talajokban, egyrészt a vegyszerezés eredményeképpen, másrészt pedig az ipari tevékenységeknek köszönhetően, nehézfémek halmozódhatnak fel. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a vegyszereket PGP baktériumokkal váltjuk ki és a talajban fémek is megtalálhatóak magasabb koncentrációban, akkor a haszonnövények fémakkumulációját ez a növény-PGP baktérium kapcsolat hogyan befolyásolja.

A kutatásaim célja a bab, a növényi növekedést serkentő baktériumok (PGPR) és a nehézfémek kapcsolatának felderítése, ezen belül a kadmium és a cink okozta stressz válaszreakcióinak kimutatása a bab növényeken, illetve a PGPR baktériumok hatása a nehézfém okozta növényi stresszre.
Arra a kérdésre keresem a választ, hogy a választott PGP baktériumok hogyan befolyásolják a nehézfémek felvételét és a fémstresszt a bab esetében, amely egy haszonnövény ugyan, de ha nehézfémmel szennyezett talajba kerül és biotrágyaként PGP baktériumokat adunk a talajhoz, meglehet, hogy a bab felhalmozza a jelenlevő nehézfémeket, amely a táplálékláncba bekerülve, toxikus lehet az állatokra és az emberre nézve.

A kötelező tanulmányok, illetve a kutatás mellett Erasmus+ és Ceepus ösztöndíjjal tanulmányi mobilitáson és nyári szakmai gyakorlaton vettem részt többször is. Tudomány- és egyetemnépszerűsítő programokon tevékenykedem szervezőként, mint például Laborkukac diákvetélkedő, Tehetség Nap, Kutatók éjszakája, ugyanakkor az Együtt a tehetségekért középiskolás diákoknak szervezett mentor-tutor programok mentora voltam, illetve az idei Agrártudományi ETDK szervezőbizottságának tagja. Továbbá szabadidőmben olvasni, színházba járni és néptáncolni szoktam.

Kutatási téma: Herbicid antidótumok hatása környezeti stressznek kitett növényekre.

INFORMÁCIÓ

Vincze Éva Boglárkatámogatott tehetség
Prof. Kőmíves Tamásaz MTA rendes tagja, emeritus kutatóprofesszorBővebben ›