Oláh Patrik Gergő

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Oláh Patrik Gergő vagyok, 1998. május 23-án születtem Salgótarjánban, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2. éves hallgatója vagyok zeneszerzés szakon. 8 éves koromban kezdtem hegedűt tanulni a salgótarjáni zeneiskolában. Pár év alatt kiderült, hogy a zenével kell foglalkoznom a továbbiakban is.

2012-ben felvételt nyertem a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba. Addigra több megyei és regionális versenygyőzelmet zsebeltem be. De megkaptam az MVM tehetség címet is, valamint a 2011-ben, Liszt születésének 200. évfordulójának alkalmából megrendezett Országos Liszt Ferenc Műveltségi Vetélkedőn Arany Cum Laude díjat kaptam.

A Konzi 4. osztályában jelentkeztem az az évben megrendezett Sugár Miklós Országos Zeneszerzőversenyre, ahol 2. helyezést kaptam, így egy addig nem ismert tehetségemre derült fény, mivel autodidakta módon tanultam a komponálást. Nem volt kérdés, hogy a zeneszerzés lesz az igazi utam. Ezért 2017-ben zeneszerzés szakra jelentkeztem a Liszt Egyetemen. Majd egymagam nyertem felvételt hagyományos zeneszerzés szakra Fekete Gyula osztályába. Hivatalosan még csak egy éve vagyok főszakos zeneszerző, de ez idő alatt két nemzetközi sikert értem el: Beethoven Budán Zeneszerzőverseny I. helyezettet, valamint a Szokolay InspirArt Zeneszerzőversenyen II. helyezettet. Ezeken kívül az a megtiszteltetés ért, hogy a Papageno magazin júniusban a hónap tehetségének választott. Ebben az évben a koncertszervezésbe is bele tudtam kóstolni. A Sziget2018 Symphony Orchestra főszervezője voltam, amivel nagysikerű koncertet adtunk a Sziget klasszikus zenei színpadán.

Nagy tervem, hogy a klasszikus zenébe belehelyezzem, az autentikus cigányzenét. Ezzel a témával kapcsolatban szeretnék kutatásokat végezni, valamint gyűjtőkörutakat.
Mostani munkám egy lovári nyelvű mise megírása egyházi megrendelésre. Ez lesz a zenetörténet első lovári nyelvű miséje, sőt ezelőtt soha nem írtak lovári nyelven a klasszikus zenén belül. A műnek az ősbemutatója a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretein belül kerül megrendezésre.

INFORMÁCIÓ

Oláh Patrik Gergőtámogatott tehetség
Fekete Gyula Zenész, zeneszerző, szövegíró