Vági Márton

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Vági Márton vagyok, 1991-ben születtem Szekszárdon. Gimnáziumi éveimet a nagymúltú Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban töltöttem, ahol elsősorban a földrajz és a történelem iránt mutattam érdeklődést. Érettségi után a PTE-TTK Földrajz szakjára jártam, ám három év után rájöttem, hogy nem ez az, amivel foglalkozni szeretnék hosszútávon, és egy gyerekkori szerelemhez tértem vissza, a sporthoz. 2015-ben sikeresen felvételiztem a PTE-ETK Rekreációszervező és Egészségfejlesztő szakjára, és ezt a képzést már abszolválni tudtam, jeles minősítésű oklevéllel. A sport mindig is része volt az életemnek, fiatalabb koromban kosárlabdáztam és fociztam, később labdarúgó edzői végzettséget szereztem, illetve sikeres játékvezetői vizsgát is tettem. Az alapképzés után továbbra is maradtam a PTE-ETK-n és jelenleg Sportmenedzser MSC képzésre járok, várhatóan 2020 nyarán szerzek diplomát.

Későn érő típusnak mondanám magamat, alapvetően a tudományos élet iránt csak az Egészségtudományi Karon kezdtem el érdeklődni, elsősorban tanáriam példáit követve. Itt találtam otthonra, itt találtam meg a céljaimat, ezért mérhetetlenül hálás vagyok a kar oktatóinak. Szakdolgozatom során sikerült a magyar labdarúgással kapcsolatos kutatást végeznem, 10.000-nél is nagyobb elemszámú mintából, amelyből később szakcikk is megjelent. Később sportetikai, illetve kosárlabdával kapcsolatos kutatást is készítettem, amelyekből különdíjas TDK pályamunka is készült, valamint az MSTT országos kongresszusán is volt szerencsém előadni.  Jelenleg minden erőmmel azon dolgozok, hogy 2020-ban sikeresen felvegyenek a PTE-ETK doktori iskolájában, hosszútávon is szeretnék a tudományos és egyetemi életben maradni, az fő célom, hogy egyetemi oktatóvá váljak.

Egyetemi éveim során a tudományos területen kívül, számos közéleti programban vettem részt, vagy voltam szervezője: több tanulmányi utazást is szerveztem Horvátországba, magyar és külföldi hallgatóknak egyaránt, szakestet, szaknapot, kvíz-esteket szerveztem, e tevékenységekért PTE rektori kitüntetést vehettem át 2018 szeptemberében. Emellett az egyetem kétszeres Kriszbacher Ildikó ösztöndíjasa lehettem, valamint két alkalommal a PTE Sportösztöndíját is elnyertem.

Több kutatási célom is van. Egyrészről szeretném a magyar férfi és női kosárlabda nevelést, a hozzánk képest hasonló potenciálú (azonos történelmi múlt, gazdasági háttér, népességszám), ám sikeresebb nemzetek utánpótlásnevelésével összehasonlítani, megvizsgálni azt, hogy náluk miként működik a kiválasztás, milyen edzésmódszerekkel dolgoznak, hogyan fejlesztik az egyéni képességeket (úgymint dobómozdulat, induló-sebesség, súlypontemelkedés, védekező lábmunka). Ezen kívül szeretném felmérni, hogy a magyar klubcsapatoknál és akadémiáknál milyen mértékig van jelen az innováció, mekkora szerepet kap a háttérmunka (megfelelő regenerálódást segítő eszközök, megfelelő és egyénre szabott táplálkozás, milyen szoftverekkel dolgoznak). Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy jelenleg a Pécsi Tudományegyetem egyetlen ösztöndíjasa lehetek, mindent megteszek azért, hogy élni tudjak a lehetőséggel és rászolgáljak az alapítvány támogatására.

INFORMÁCIÓ

Vági MártonTámogatott tehetség