Üveges Anna

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Üveges Anna vagyok, a Károli Gáspár Református Egyetem harmadéves pszichológushallgatója és a Varázs-ceruza Rajziskola művészeti trénere. 1998. december 18-án születtem Újvidéken, a volt Jugoszlávia területén, a mai Vajdaság székhelyén. A Szerbiát ért bombázások következtében hozzávetőleg fél évet éltünk Édesanyámmal Szlovéniában, majd 2001-ben telepedtünk le Magyarországon, ahol nagyon szeretek élni és tevékenykedni.

Gyerekkoromban a képzőművészet és az angol nyelv területén kezdtem bontogatni a szárnyaimat, melyekhez 15 éves tini koromban társult a lélek dolgaival való ismerkedés, azaz a pszichológia.

Mivel pici korom óta rajzolok, a képzőművészet meghatározó része az életemnek. E téren több komoly versenyen sikerrel részt vettem, és dobogós helyezést is elértem. Gimnazistaként fogalmazódott meg bennem, hogy ezt a tehetségemet és a tudásomat tovább szeretném fejleszteni. Ezzel a belső motivációval jelentkeztem a Varázs-ceruza Rajziskola grafit-tanfolyamára, amely az mellett, hogy igazi élmény volt, egy Sorstalálkozás is egyben. Tokaji Melinda, aki a Rajziskola alapítója és vezetője, mai napig a Mesterem. 2016 nyarától a rajziskola készségfejlesztő táboraiban gyakornokként dolgoztam több éven át, ez év tavaszán pedig már trénerként sikerrel vezettem az első önálló tanfolyamot.

Az angollal 7,5 éves korom óta „ismerkedem” intenzíven. A nyelvtanulás iránti szeretetemet Bolbás Viola Napsugárnak köszönhetem, aki tanítani kezdte nekem ezt a csodás nyelvet, és az egyéniségéből fakadóan azonnal a példaképemmé is vált. Gimnazistaként ismertem meg Somodiné Nagy Ilona tanárnőt, aki csodálatos kisugárzásával, példaértékű tudásával és hatalmas tapasztalatával szintén nagy mértékben hozzájárult az angol nyelvtudásom fejlesztéséhez.

Több országos versenyen sikeresen szerepeltem, amelyek közül a következőkre vagyok a legbüszkébb: Tiniagy országos angol nyelvi levelezős verseny (első helyezés); Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium által szervezett Országos Angol nyelvi verseny (8. helyezés 1400 versenyző közül); Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar – országos tanulmányi verseny angol nyelv kategória (első helyezés); „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” kedvezményezettje (meghirdetve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából) – ösztöndíj.

Az élet úgy hozta, hogy ma már egyetemistaként én adom tovább a nyelvtudást, lévén, hogy angolt tanítok gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek.

Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének harmadéves hallgatója vagyok.

Ez a bemutatkozás csak úgy kerek, ha megemlítem tiszteletbeli mentoromat – lévén, hogy az életem alakulását és a tanulmányaimat hosszú évek óta szeretettel és kiemelt figyelemmel kíséri – Prof. Dr. Bagdy Emőkét (Professor Emerita a Károli Gáspár Református Egyetemen). A Professzorasszony előadását először elsős gimnazista koromban hallgattam. Olyan hatással volt rám, hogy akkor és ott eldöntöttem: megkeresem Őt személyesen, és azt is biztosan tudni véltem, hogy én is olyan szakmát választok, ahol lesz alkalmam a lélek dolgaival foglalkozni, és másokat ez által segíteni.

Eddigi egyetemi tanulmányaim során közel tíz gyakorlati tárgyat angolul teljesítettem. Továbbá, műhelymunkák keretében szívesen fordítottam több kérdőívet is angolra. Szeretném még megemlíteni, hogy tudományos publikációk olvasószerkesztését, fordítását Dr. habil. Szummer Csaba (egyetemi docens a Károli Gáspár Református Egyetemen) felkérésére többször is végeztem. A Tanár Úr mentoráltjaként társszerzője vagyok egy tudományos cikknek is (tervezett megjelenés a Daseinsanalyse pszichológiai folyóiratban).

Freud és a felkelő nap országa az első magyar nyelvű könyv a pszichoanalízis és a japán kultúra rendkívüli találkozásáról. Én fordítottam e könyv fülszövegét angol nyelvre.

Évfolyamtársaimmal és oktató vezetőnkkel közösen dolgoztunk egy kutatáson/sikeres műhelymunkán: Várandósság alatti egészségi és lelkiállapot, valamint az intrauterin kötődés összefüggései (szerzők: Péteri Szilvia, Üveges Anna, Vaculčiaková Agnesa, Tanyi Zsuzsanna, Kövi Zsuzsanna), amely poszterként került bemutatásra a Magyar Pszichológiai Társaság XXVIII. Országos Tudományos Nagygyűlésén Debrecenben (2019).

Az egyetemmel párhuzamosan a Testtől Lélekig Alapítvány keretében működő Szomatodráma Központban is tanulok. Az alap-tanfolyam elvégzése után, az Alapélmény képzést kezdtem el. Az egyetemi alapképzés harmadik évének a végére célom a Szomatodráma Játékvezető képzés elvégzése is. A módszer kidolgozójának és a Szomatodráma Központ alapítójának, Dr. Buda László (orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta) az útmutatása és motivációja indítottak el ezen az úton.

A célom, hogy a pszichológiát és a szomatodrámát a művészettel (és ahol lehetséges az angol nyelvvel) ötvözve másoknak is segítsek önmagukra találni, ezáltal vidámságot, békét, kiegyensúlyozottságot és harmóniát teremtve a mindennapokban.

Mindazonáltal olyan kutatási témák foglalkoztatnak, amelyek a test és lélek kapcsolatára fókuszálnak, leginkább a szomato-pszichoterápiás látásmódon keresztül. Ez mellett érdekesnek találom a művészet testi-lelki működésre gyakorolt hatásának vizsgálatát is.

INFORMÁCIÓ

Üveges AnnaTámogatott tehetség