Szvoreny Viktor

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Szvoreny Viktor 1999. június 1-jén születtem Vajdaságban, Zentán. Itt jártam középiskolába és érettségiztem a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjaként. Kutatómunkákkal is ebben az intézményben foglalkoztam először, habár már általános iskolás koromban kapcsolatba kerültem természettudományokkal. Leginkább a kémia, a műszaki tudományok és az informatika keltette fel az érdeklődésem, ezért igyekeztem ezen tudományágak felé orientálódni: autodidakta módon és szakkörökön bővítettem tudásom, részt vettem számos községi, körzeti versenyen, a Curie Kémia Emlékverseny területi és országos fordulóján, illetve a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny területi és országos fordulóján. Ezek a rendezvények rendkívül motiválóan hatottak rám, ezért szerettem volna továbbra is ezen az úton haladni. Nagy örömre lehetőségem nyílt már első gimnáziumi évemben kémiai jellegű kutatómunkával foglalkozni és pályamunkát írni, amellyel konferenciákon, szimpóziumokon vettem részt, ezeken helyezéseket is értem el. Felsőbbévesként párhuzamosan foglalkoztam kémiai és informatikai pályamunkákkal. Az egyiket egyedül a másikat pedig osztálytársammal közösen végeztem. Úgy vélem, hogy a kémiai és informatikai gondolkodás ötvözete fejleszti a szemléletem, és ennek köszönhetően a munkám során megjelenő problémákat több szempontból közelítem meg.

Eddigi közös projektjeim közül kiemelném a növény fiziológiai állapotát mérő IoT (Internet of Things) jellegű eszközt, amely a mért adatokat kijelzi a felhasználónak, így láthatja növényének pillanatnyi állapotát, emellett készítettünk egy olyan villanykapcsolót is, amelyet kézmozdulatokkal lehet működtetni, ezáltal pedig fel-és lekapcsolni a hozzá Bluetooth-tal társított LED-et. Továbbá részt vettem az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) által rendezett 2017. évi Cansats In Europe elnevezésű versenyén, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapatának tagjaként, ahol egy kis méretű szonda elkészítése volt a cél, ezt meg is valósítottuk, így kvalifikálva magunkat a döntőre.

2017 nyarán részt vettem a London International Youth Science Forumon, amelyen minden évben nagyjából 700 diák vesz részt körülbelül 75 különböző országból. A kéthetes rendezvény keretein belül tudományos intézményekbe látogathattunk illetve előadásokon vehettünk részt.

Jelenleg mérnökinformatikus hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán. Ez a szak közel áll hozzám, mivel szeretem az ötleteim programozás segítségével megvalósítani, emellett pedig lényeges számomra, hogy az elkészült eszköz kézzelfogató és gyakorlatias felhasználású legyen.

INFORMÁCIÓ

Szvoreny Viktortámogatott tehetség
Ormos PálSzéchenyi-díjas biofizikus, biotechnológus, a fizikai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja