Szőke Dalma Zsuzsanna

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Szőke Dalma Zsuzsanna, ám általában a nevem rövidített változatát, a Szőke Zsuzsit használom, mivel családom és barátaim Zsuzsinak neveznek.

Szabadúszó díszlet- és jelmeztervező vagyok, jelenleg a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem doktorandusz hallgatója, valamint tanársegédként dolgozom ezen egyetem látványtervező szakán. Az alapképzést is ezen intézmény keretein belül, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar tagozatán végeztem látványtervezés szakon, emellett párhuzamosan egy év különbséggel teatraológia diplomát is szereztem. A mesterképzést a bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetemen díszlet- és látványtervezés szakán végeztem román tagozaton, mivel Romániában az egyedüli lehetőség látványtervezői felsőoktatásra csak a fővárosban van. Marosvásárhelyről a fővárosba kerülni számomra egy nagy váltást jelentett, alkalmam volt rengeteg személyes dolgot megtanulnom önmagamról és egyre erősebben körvonalazódni kezdett bennem az a tény, hogy mennyire fontosnak tartom az igazi emberi kapcsolatokat, valamint nyilvánvalóvá vált számomra az is, hogy mennyit számít az alkotói folyamat során a csapat, amelynek részese lehetsz és közösen, egy célt képviselve lehetőségetek adódik együtt alkotni. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen több független társulatnak vagyok az alapító tagja, illetve munkatársa is. Szabadúszóként főként független alkotókkal dolgozom, viszont kőszínházi előadások létrehozásában is részt veszek mint asszisztens vagy tervező. Romániában több városban is visszatérő tervezőként dolgoztam, illetve dolgozom a mai napig, ezek közé tartozik a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat, a Stúdió Színház, a 3G Színház, a gyergyói Figura Színház, az udvarhelyi Tomcsa Sándor színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, Zsilvásárhely, a bukaresti Bulandra Színház, valamint külföldön Kassán a Thália Színház, Lengyelországban az opolei színházban, Magyarországon budapesti független társulatoknál.

Látványtervezőként sokszor kell utazni különböző helyekre, mindig új emberekkel találkozni, új kihívások elé nézni/állni. Ettől folyamatosan mozgásban van az ember, új impulzusokat kap, mindenhol újabb és újabb világot tud teremteni az alkotásai által. Díszlettervezőként bármilyen világot meg tudok álmodni és ennek a megteremtett világnak a létrejöttét végig tudom követni, látni azt, hogy hogyan születik meg a megrajzolt tervem a valóságban. Jelmeztervezőként pedig jó emberismerőnek kell lenni, segíteni a színészt, hogy jelmezében jól érezze magát és megalkotott karaktere része legyen. Az előadások elkészítésekor háttérmunkás vagyok és ezt szeretem. Egy egész csapat dolgozik a háttérben, azért, hogy létrejöhessen az előadás és ennek a közös munkának a varázsa az, amitől szeretem ezt a szakmát.

INFORMÁCIÓ