Szitai Eszter

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Szitai Eszternek hívnak, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film karán végzem mesterszakos tanulmányaimat „A Kisjátékfilm művészete” című szakon.

Iskolás éveim alatt a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja voltam, ahol a számomra legkedvesebb önkifejezési formává a grafika vált. Ugyanakkor az alkalmazott művészetek lehetőségeit is alkalmam nyílt megismerni, hiszen a számítógépes grafika, fényképészet, animáció és elektronikus média is felkeltette érdeklődésemet.

Úgy döntöttem, egyetemi tanulmányaim során a számomra két legérdekesebb irányt, a művészetet és a technológiát fogom ötvözni, s erre remek lehetőséget kínált a filmművészet.

A hetedik művészetnek is nevezett önkifejezési forma egyaránt érdekel gyakorlati és elméleti síkon is, ezért már egyetemi éveim elején elkezdtem kutatni az utópikus, disztópikus és heterotópikus terek témáját a posztmodern sorozatok kontextusában. A kutatást mesteri tanulmányaim alatt az az újmédia kínálta vizuális-fenomenológiai irányzatok vizsgálatával szándékszom kibővíteni, melynek alappillére a digimodernista-interaktív kontextus. Napjaink egyik legnépszerűbb szórakoztatási médiumának a digitalizáció számtalan alternatívát nyújt, így alkalmam nyílik olyan témát kutatni, mely még nem került be a konvencionális vizuális diskurzusokba.

Eddigi konferenciaszerepléseim, sikereim és gyakorlati meg elméleti síkon elért eredményeim  további munkára buzdítanak, melyet az interaktív narratológia struktúrájának kapcsán kívánok végezni.

INFORMÁCIÓ