Szirt Viktória

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Szirt Viktória, 1999. január 4-én születtem Budapesten. Tanulmányaimat Gyömrőn, a helyi általános iskolában kezdtem, majd a hatodik osztály befejezését követően a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban tanultam tovább Budapesten. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán tanulok molekuláris bionika mérnöki szakon.

Gyermekkorom óta érdekel a természet, a környezetem működése. Kezdetben az állatvilág fogott meg, később azonban ez az érdeklődés átalakult. Mindig kíváncsi voltam. Szerettem gondolkodni, élveztem a logikai játékokat és feladványokat. Minden újdonság fel tudta kelteni a figyelmemet, sok dolognak utánajártam.

A 7. osztályt a Patrona Hungariae Iskolaközpont hat osztályos gimnáziumában kezdtem. Az órarendemben megjelent a fizika, a kémia és a biológia. Ekkor szerettem bele igazán a természettudományokba. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, akik amellett, hogy maximális lelkesedéssel tanítottak, lehetőséget nyújtottak arra, hogy további ismereteket szerezhessek. Jártam fizika, kémia, matematika és történelem szakkörre, előbbi háromból egyéni és csapatversenyekre. Részt vehettem a kémia tanárom által szervezett kutatótáborokban, és természettudományos témájú előadásokon. Esélyt kaptam rá, hogy sok új, számomra izgalmas témáról tanulhassak. Nagyon sokáig nem tudtam irányt választani, minden a maga módján elengedhetetlen volt számomra. Mivel egyre jobban érdekelt a kérdés, merre felé orientálódjak, így részt vettem a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napja programján. Az első részvételem alkalmával a KFKI-be látogattam el, ahol biztossá vált számomra, hogy kutatóként szeretnék dolgozni. Arról ugyan nem volt elképzelésem, hogy pontosan milyen irányban szeretnék kutatni, csupán abban lettem biztos, hogy ezt akarom csinálni. Rá akarok jönni összefüggésekre, rácsodálkozni apró újdonságokra, megtalálni valami addig ismeretlent. Aztán az azt követő évben a program keretei közt ellátogattam a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionika Karára. Minden, ami érdekel, egybegyúrva. Továbbtanulás szempontjából ez a lehetőség kezdett érdekelni, mert komplex, sokrétű, mert minden területről szükség van bizonyos ismeretekre, hogy összeálljon az egész. Biztossá akkor vált számomra ez az elképzelés, mikor részt vettem az Egyetem által középiskolásoknak meghirdetett Bionika Akadályversenyen. A terület sokszínűsége ekkor nyerte el véglegesen a tetszésemet.

Az idei évtől a PPKE ITK hallgatója vagyok, és úgy érzem jól döntöttem. Tetszik a légkör, a hallgatók és a tanárok nyitottsága mind az emberek, mind az újdonságok felé.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány támogatásával pedig a tanulmányaim mellett lehetőségem nyílt arra, hogy az elkövetkezendő időben ”A mikroglia viselkedése normál és gyulladásos körülmények között” témába nyerjek bepillantást.

Bemutatkozó videó:

INFORMÁCIÓ

Szirt Viktóriatámogatott tehetség
Fekete Rebekadoktorandusz hallgatóBővebben ›