Székely István-Attila

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Nevem Székely István-Attila, 1988. július 14-én születtem Csíkszeredában (Hargita megye, Románia). Tanulmányaimat a helyi Nagy Imre Általános Iskolában kezdtem, illetve a Kós Károly Szakközépiskolában folytattam, természettudományos osztályban. A kémia világa a középiskolában fogott meg engem, ami Lapohos Anna-Mária tanárnőnek köszönhető, már ekkor gondolkoztam azon, hogy olyasmivel fogok a továbbiakban foglalkozni, ami kötődik a kémiához. A kémia iránti érdeklődésemet jól tükrözi az, hogy a líceumi éveim során többször is részt vettem a Candin Liteanu kémiaversenyen. 2010-ben iratkoztam be Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karára, Vegyészmérnök szakra, amelyet 2014-ben végeztem el. Mesteri tanulmányaimat ugyanitt folytattam, 2014-2016 között, angol nyelven, a Vegyipari folyamatmérnök szakon.

A BSc és MSc diplomunkámhoz szükséges kísérleti munkát a Materials For Environmental Applications kutatócsoportban végeztem. A csoportban végzett kutatói munkámat 2012 késő nyarán/kora őszén kezdtem el, ahol az én feladatom különböző alakú és szerkezetű WO3 félvezetők előállítása, illetve ezen félvezetők fotoaktivitásának vizsgálata volt. A fizikai-kémia világa egy Vegyészklub (olyan eseménysorozat, amelyet a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar magyar diákszervezete szervez) előadás alkalmával ragadt magával, ahol dr. Kovács Gábor és dr. Pap Zsolt tartottak előadást, akik később a témavezetőim is lettek. Azóta is a fizikai-kémia világában folytatom kutatási tevékenységem. Az MSc éveim alatt a kutatásom témája a következő volt: Újszerű WO3-TiO2 alapú félvezető kompozit rendszerek: előállítás, morfológiai és szerkezeti jellemzés, fotokatalitikus aktivitás felmérése. A kutatásom során elért erdmények több nemzeti és nemzetközi konferencián is bemutatásra kerültek, a kutatási eredményekről eddig két közleményt sikerült publikálni, amelyek közül egyiknek társszerzője vagyok, a másiknak meg első szerzője.

A doktori képzést 2016 októberében kezdtem el Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán, a témavezetőm dr. Monica Baia egyetemi docens. A doktori kutatási témám a következő: WO3-TiO2-nemesfém alapú félvezető kompozit rendszerek alkalmazása, mint szenzor (SERS) és fotokatalizátor. Ezen rendszerek érdekessége, hogy egyidőben műkődnének, mint szenzor (káros szerves anyagokat lehet kimutatni) és mint fotokatalizátor (fény hatására a szerves anyagokat képes lebontani).

Érdekel a fizika, kémia és persze a fizikai-kémia területe, illetve szeretem az új dolgokat, szeretek tanulni. A tudományos munkán kívül is szeretem a kihívásokat, szabadidőmben közösségi tevékenységeket végzek, tehetséggondozással is foglalkozom, szeretek utazni, túrázni, kirándulni, illetve sportolni is (kosárlabda, labdarugás, jégkorong).

Publikációk:

Preparation of TiO2/WO3 composite photocatalysts by the adjustment of the semiconductors’ surface charge

  • Társszerzős cikk: Lucian Baia, Eszter Orbán, Szilvia Fodor, Boglárka Hampel, Endre Zsolt Kedves, Kata Saszet, Itván Székely, Éva Karácsonyi, Balázs Réti, Péter Berki, Adriana Vulpoi, Klára Magyari, Alexandra Csavdári, Csaba Bolla, Veronica Coșoveanu, Klára Hernádi, Monica Baia, András Dombi, Virginia Danciu, Gábor Kovács, Zsolt Pap
  • Megjelenés adatai: Materials Science in Semiconductor Processing, Volume 42, Part 1, February 2016, Pages 66-71
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369800115301724

Synthesis of Shape-Tailored WO3 Micro-/Nanocrystals and the Photocatalytic Activity of WO3/TiO2 Composites

  • Társszerzős: István Székely, Gábor Kovács, Lucian Baia, Virginia Danciu, Zsolt Pap
  • Megjelenés adatai: Materials Science in Semiconductor Processing 2016, vol. 9, no. 4, pp. 258
  • http://www.mdpi.com/1996-1944/9/4/258

WO3-TiO2 alapú félvezető nanoanyagok alkalmazása mint fotokatalízátor, színezékek eltávolítására

  • megjelenése folyamatban van

Kutatási téma: WO3/TiO2-nemesfém alapú kompozit rendszerek, szenzor és fotókatalizátorkénti alkalmazhatósága

Bemutatkozó videó:

INFORMÁCIÓ

Székely István-Attila
Székely István-Attilatámogatott tehetség
Prof. Dr. Hórvölgyi Zoltán
Prof. Dr. Hórvölgyi Zoltántanszékvezető helyettes, csoportvezető, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi TanszékBővebben ›