Székely István-Attila

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Nevem Székely István-Attila, 1988. július 14-én születtem Csíkszeredában (Hargita megye, Románia). Tanulmányaimat a helyi Nagy Imre Általános Iskolában kezdtem, illetve a Kós Károly Szakközépiskolában folytattam, természettudományos osztályban. A kémia világa a középiskolában fogott meg engem, ami Lapohos Anna-Mária tanárnőnek köszönhető, már ekkor gondolkoztam azon, hogy olyasmivel fogok a továbbiakban foglalkozni, ami kötődik a kémiához. A kémia iránti érdeklődésemet jól tükrözi az, hogy a líceumi éveim során többször is részt vettem a Candin Liteanu kémiaversenyen. 2010-ben iratkoztam be Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karára, Vegyészmérnök szakra, amelyet 2014-ben végeztem el. Mesteri tanulmányaimat ugyanitt folytattam, 2014-2016 között, angol nyelven, a Vegyipari folyamatmérnök szakon.

A BSc és MSc diplomunkámhoz szükséges kísérleti munkát a Materials For Environmental Applications kutatócsoportban végeztem. A csoportban végzett kutatói munkámat 2012 késő nyarán/kora őszén kezdtem el, ahol az én feladatom különböző alakú és szerkezetű WO3 félvezetők előállítása, illetve ezen félvezetők fotoaktivitásának vizsgálata volt. A fizikai-kémia világa egy Vegyészklub (olyan eseménysorozat, amelyet a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar magyar diákszervezete szervez) előadás alkalmával ragadt magával, ahol dr. Kovács Gábor és dr. Pap Zsolt tartottak előadást, akik később a témavezetőim is lettek. Azóta is a fizikai-kémia világában folytatom kutatási tevékenységem. Az MSc éveim alatt a kutatásom témája a következő volt: Újszerű WO3-TiO2 alapú félvezető kompozit rendszerek: előállítás, morfológiai és szerkezeti jellemzés, fotokatalitikus aktivitás felmérése. A kutatásom során elért erdmények több nemzeti és nemzetközi konferencián is bemutatásra kerültek, a kutatási eredményekről eddig két közleményt sikerült publikálni, amelyek közül egyiknek társszerzője vagyok, a másiknak meg első szerzője.

A doktori képzést 2016 októberében kezdtem el Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán, a témavezetőm dr. Monica Baia egyetemi docens. A doktori kutatási témám a következő: WO3-TiO2-nemesfém alapú félvezető kompozit rendszerek alkalmazása, mint szenzor (SERS) és fotokatalizátor. Ezen rendszerek érdekessége, hogy egyidőben műkődnének, mint szenzor (káros szerves anyagokat lehet kimutatni) és mint fotokatalizátor (fény hatására a szerves anyagokat képes lebontani).

Érdekel a fizika, kémia és persze a fizikai-kémia területe, illetve szeretem az új dolgokat, szeretek tanulni. A tudományos munkán kívül is szeretem a kihívásokat, szabadidőmben közösségi tevékenységeket végzek, tehetséggondozással is foglalkozom, szeretek utazni, túrázni, kirándulni, illetve sportolni is (kosárlabda, labdarugás, jégkorong).

Kutatási téma: WO3/TiO2-nemesfém alapú kompozit rendszerek, szenzor és fotókatalizátorkénti alkalmazhatósága

Bemutatkozó videó:

INFORMÁCIÓ

Székely István-Attila
Székely István-Attilatámogatott tehetség
Prof. Dr. Hórvölgyi Zoltán
Prof. Dr. Hórvölgyi Zoltántanszékvezető helyettes, csoportvezető, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszékmentor