Szarka Beáta

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Szarka Beáta. 2001.11.11-én születtem, a révkomáromi kórházban. Jelenleg a Selye János Gimnázium 4.A osztályának a tanulója vagyok.

Gyerekkoromtól kezdve maximalista vagyok. Alapiskolán nem volt olyan szakterület, amit ne próbáltam volna ki. Részt vettem különböző matematika-, biológia-, technika-, szavaló- és énekversenyen – kisebb-nagyobb sikerrel. Egyszerűen fogalmazva annyira maximalista voltam, hogy azt hittem, csak akkor lehetek igazán jó ember, ha az élet összes területén remekelek. A zenében és a színjátszásban voltam a legtehetségesebb, és sokáig hasonló pályára is készültem tovább.

2018-ban lehetőségem nyílt a Komáromi Jókai Színházban szerepelni a Bánk Bán című előadásban, majd 2019-ben a Kabaré c. musicalben. Ez a két színdarab világított rá arra, hogy sokkal több rejlik bennem. Elkezdtem nagyobb figyelmet fektetni az iskolai életre és a tanulásra. Tagja voltam a Diák Önkormányzat elnökségének, szerepeltem az iskola színjátszócsoportjában, és részt vettem az iskolai események szervezésében, miközben kitűnő átlagot produkáltam.

Nagyon érdekel a fizika és a matematika. A 2020/21-es tanévet összes tanár azzal kezdte, hogy hova készülünk tovább főiskolára. Ahogy felvázoltam, hogy sales-es villamos mérnök szeretnék lenni és a Szlovák Műszaki Egyetemen (STU) szeretném folytatni a tanulmányaimat, mindenki furcsán nézett rám, állítva, hogy ez nem egy női szakma. Úgy vélem, hogy a klasszikus szerepmodell a 21. században már nem helytálló és előre vezető, így szeretném bebizonyítani, hogy nememtől függetlenül is helyt tudok állni egy – a jövőre nézve – keresett és innovatív szakmában.

Szabadidőmben főleg kézműveskedek, zenélek vagy filmet nézek. Szeretek videót és hangot szerkeszteni. Már kiskoromban is akkor tudtam fontosnak érezni magam, ha valami újat tudtam adni, és most is ez az egyetlen erő, ami hajt.

Rajongok a retro filmekért és zenékért. Kedvenc filmem a Nulladik óra. Erre épül az életfilozófiám is: ,,Bármelyikünk lehet okos, sportoló, elesett, hercegnő, vagy bűnöző. Rajtunk áll, melyiket választjuk.’’

INFORMÁCIÓ