Szabó Vince

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Szabó Vince, 2003. február 1-jén születtem Budapesten. Jelenleg a Városmajori Gimnáziumban tanulok.

Tanulmányaimat a Farkasréti Általános Iskolában kezdtem, ahol megszerettem a matematikát, és elkezdtem érdeklődni a természettudományok iránt, de közülük igazán a gimnáziumban találtam meg a kedvenc tárgyamat, a fizikát. Elkezdtem programozni tanulni, ami új lehetőségeket nyitott meg a kedvenc tudományaim megismerésében – az elméletet végre láthattam a gyakorlatban is.

A matematika tisztán elméleti alapon, de alkalmazva is érdekel. A szabadidőm nagy részét a számítástechnika megismerésével, a vele való kísérletezéssel töltöm. A tárgy minden szeglete érdekel, de itt az alkalmazásra koncentrálok. Foglalkoztam 3D grafikával és gépi tanulással is, de az utóbbiban magasabb matematikai ismeretek nélkül csak meglévő modellekkel tudtam kísérletezni – részben ezért szeretném bővíteni matematikai ismereteimet a mentorprogram keretében. A bonyolult informatikai és matematikai rendszerek működése, tervezése szintén nagyon érdekel, a jövőben ezzel is szeretnék foglalkozni.

Legjobban viszont azt élvezem, amikor össze tudom hozni a matematikát, informatikát és a fizikát. Az elmúlt években például sokat foglalkoztam a matematika vizualizációjával – szerintem a legjobban azt tudjuk megérteni, ami nem csak a képzeletünkben létezik, hanem a saját szemünkkel is látható, megfogható. Az adatok és elvont folyamatok ábrázolásán keresztül nem csak megérteni tudjuk ezeket, hanem mélyebb intuíciót tudunk kialakítani a tárggyal kapcsolatban, és jobban átláthatjuk az összefüggéseket. A jövőben szeretnék ezzel tovább foglalkozni, interaktívabb programokat készíteni, amikkel másoknak is megoszthatom a matematika élményeit.

Kikapcsolódásként szeretek teniszezni és cikkeket vagy könyvet olvasni. A munkámban törekszem a következetességre és az átláthatóságra.

Kutatási téma: Nemlineáris egyenletek és fraktálok elemzése. 

INFORMÁCIÓ