Reczai Lilla

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Reczai Lillának hívnak, 23 éves, a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kar negyedéves hallgatója vagyok, kiadvány-szerkesztői szakon tanulok. Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban érettségiztem, majd egy évig a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen, a Közép-európai Tanszéken hallgattam magyar-és angol nyelvet, de átcsábultam a szerkesztői szakra, Pozsonyba. A bakalareátusi munkámat a fővárosi magyar diákklub megalakulásának kezdeteiről írtam, ezen belül a jegyzőkönyveket dolgoztam fel, valamint a média hatását vizsgáltam a klubra nézve az 1960-as években. A szakdolgozatomat sikeresen megvédtem, így folytathattam egyetemi tanulmányaimat MA képzésen.

Kiskoromtól fogva szeretem a könyveket, a kedvenc hobbim az olvasás. Nem volt kérdés, hogy egy szép napon magam is elkezdek az írás nemes tudományával foglalkozni. Az első komolyabb próbálkozásaim versek voltak, illetve dalszövegek, de a próza jobban belopta magát a szívembe. 2006-ban jelentek meg első műveim egy gyermekantológiában, majd társszerzője lettem a Bonyhádi Evangélikus Füzetek 3. részének (2010), és 2016-ban egy újabb antológia szerzője lehettem, amelyben három művemet tették közzé. Szerencsére az egyetemen folyamatos megpróbáltatásoknak vagyok kitéve, így sokat gyakorlok, fejlesztem magam, mind szakmai téren, mind önmegvalósítás céljából. Úgy érzem, megtaláltam, amit kerestem.

A könyvek és az írás mellett akad azért más elfoglaltságom is, a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub aktív tagjaként rengeteg eseményt szervezek, koordinálok. Ez egy magyar diákszervezet itt a Felvidéken, ugyanis az a célunk, hogy a magyar ajkú diákokat összetömörítsük a nagyvárosokban, ahol nem feltétlenül tudnak magyar nyelven továbbtanulni. Azért vagyunk, hogy a magyar diákság érdekes előadásokat hallgathasson/láthasson, kulturális, szórakoztató eseményeken vegyen részt, ezáltal megmaradjon identitásuk és hagyományaikat is tovább tudják adni. Két évig voltam elnöke a JAIK-nak (2013–2015) és rengeteg tapasztalatot szereztem a közösségi tevékenykedések során, amelyeket fel tudok használni a mindennapi életben is. Elnökségem alatt létrehoztunk egy magyarországi és erdélyi együttműködést, amelynek a terméke a Vektor c. ifjúsági műhelytábor lett. Továbbá egyéb nyári táborokban vagyok lelkes aktivista, példának okáért a Gímesi Művelődési Táborban és Gólyatáborban az elsőéves egyetemistáknak szervezünk jobbnál-jobb programokat, valamint benne vagyok a tábori újság (Pogácsa) szerkesztőségében, ahol a tábor ideje alatt készítjük az olvasnivalót mindenki számára. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői között szerepeltem három évig, ahol szintén a Médiasátor nevezetű szekcióban tevékenykedtem. Az Alma Mater diákújság szerkesztője vagyok többedmagammal, valamint az érsekújvári Rockszínpad táncos-énekes tagja, immáron tíz éve. Gitáron játszom, ha időm engedi, rajzolok, bármit, amire éppen kedvem támad. A portrék készítése vonja el mostanában a figyelmemet, de még inkább szeretnék több időt fordítani erre az oldalamra is. Mindennél jobban szeretnék elhelyezkedni a média területén, legyen az szerkesztői, esetleg fordítói munka. A közösség érdekei is fontosak számomra, ezért is igyekszem aktív tagja lenni társadalmunknak.

Publikációi:

Bemutatkozó videó:

INFORMÁCIÓ

Reczai Lilla támogatott tehetség
Osztovits Ágnesszerkesztő, a Heti Válasz főmunkatársa, egyetemi oktatóBővebben ›