Pataki Tóth Emese

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Tóth Emesének hívnak. Szlovákiában, Érsekújvárban nőttem fel és jelenleg is itt élek. Érsekújvárban jártam általános iskolába, érettségimet a Pázmány Péter Magyar Tannyelvű Gimnáziumban tettem le. 10 éves korom óta vagyok tagja a 7-es számú Czuczor Gergely Cserkészcsapatnak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen belül, melyen keresztül rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem, elméleti, módszertani, hagyományápolási szinten. Aktívan beszélek magyarul, szlovákul, csehül, angolul és alap szinten németül.

Érettségi után a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán kezdtem el tanulni, mint mentőtiszt szakos hallgató. Tudásom széleskörűen bővült az egyetemen, ám egy gondolat sokáig nem hagyott nyugodni. A szívem mélyén éreztem, hogy nem ez az a szakma, ami nekem való. Három évi jogviszony után döntöttem, és az itteni tanulmányaimat megszakítottam. Egy hivatástudatot éreztem magamban, miszerint óvópedagógus szerettem volna lenni. Ez a hivatástudat visszavezethető a cserkészeten szerzett tapasztalataimhoz, amely tudás a jelenlegi tanulmányaim során igencsak hasznosnak bizonyul. A csapatmunkát, szervezési készséget, kreativitást, problémamegoldást, improvizációt és a flexibilitást, mind kamatoztatni tudom az óvópedagógusi pályán.  Mentőtiszti tanulmányomat sem érzem úgy, hogy kárba veszett volna, hiszen ezt a tudást bármikor fel tudom használni.

Miután megszakítottam a tanulmányomat, egy magán bölcsődébe kezdtem el dolgozni, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassam magam. A bölcsődében töltött időszakom (1 év), mondhatni az egyik legszebb időszakom volt, nagyon élveztem, nagyon tetszett és úgy éreztem ez az, ami nekem való. Ezt követően kezdtem meg tanulmányaimat a Selye János Egyetemen, Óvodai és elemi pedagógia szakon. Idén végeztem el az alapfokot, ám tanulmányaimat Msc szinten is folytatom. Az alapfokot jeles államvizsgával, vörös diplomával, valamint a kiváló tanulmányi eredményekért elért Dékáni dicsérettel zártam. Az egyetemi tanulmányaim során végig kiváló tanulmányi eredményekkel zártam a féléveket. Kutatótársammal 2016-ban kezdtünk bele egy közös kutatásba, melynek témája „Az óvodás korú gyermekek táplálkozási és mozgásos szokásainak vizsgálata”. Kutatásunkkal az egyetemi, valamint a felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián is második helyezettek lettünk, ahol lehetőséget kaptunk kijutni az Országos Tudományos Diákköri konferenciára. A konferencián első helyezettek lettünk, ahol publikációs lehetőséget is kaptunk. A továbbiakban szeretném magam kipróbálni egy önálló kutatásban, amely az óvodás-, illetve a kisiskolás korosztállyal foglalkozik.

A tanulmányaim mellett, máig gyermekekkel foglalkozom, bébiszitterként dolgozom. Ebben találtam meg önmagam és ez az, amit szeretek csinálni. Szabadidőmben szívesen túrázok, kirándulok, jógázom. Szeretem magam fejleszteni, illetve érdeklődöm az alternatív pedagógiai tudományágak és a pszichológia iránt.

Kutatási téma: Azonosságok és különbözőségek a hazai és határon túli óvodapedagógusok hálózati tanulásában. 

INFORMÁCIÓ