Papp Andrea-Kinga

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Papp Andrea- Kinga, 1997. május 31-én születtem Csíkszeredában, a Kárpátok szívében. Az elemi osztályokat a Nagy István Művészeti Líceumban jártam, később a Márton Áron Főgimnáziumban folytattam tanulmányaimat, ahol érettségi diplomát szereztem. Jelenleg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán vagyok harmadéves hallgató.

Már negyedik osztálytól eredményesen vettem részt országos, később nemzetközi szintű matematikaversenyeken. Az évek során rengeteg megerősítést kaptam ezen a téren, természetesen akadályoktól sem volt mentes az út, de ami soha nem hagyott el az a kíváncsiság és az alázat volt ezen tudomány iránt. Hiszem azt, hogy ahhoz, hogy megértsük a világunkat, az egész univerzumot, értenünk kell annak a nyelvét. Ez a nyelv pedig a maga precizitásával és szépségével a matematika. Rajta keresztül ismerhetünk meg mindent, ő szolgálja a természettudományok fontos részét.

Emelett kiskorom óta foglalkoztatott  szervezetünk felfoghatatlanul komplex működése, később főképp azt a koponyánkban lakozó csodát szerettem volna megismerni, ami teljességgel meghatározza mindazt, amit gondolunk, teszünk vagy érzünk. 2015-ben, a Ramon y Cajal pályázat nyerteseként lehetőségem nyílt öt hetet eltölteni Oxfordban a  Medical Research Council – Brain Network Dynamics Unit-ban. Somogyi Péter Professzor Úr és munkatársainak hála, betekintést nyerhettem a hippocampus működésébe. Életem legmeghatározóbb periódusaként gondolok vissza az Oxfordban töltött időre és sosem lehetek elég hálás érte. Az agykutató intézetbe mindenféle tapasztalat nélkül érkeztem és elkápráztatott mindaz, ami ott várt rám, egy teljesen új univerzum nyitotta meg kapuit előttem.

Az orvosi egyetemen megismert tudományok közül mindmáig az Élettan varázsolt el leginkább, a maga összetettségével, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezetben végbemenő bámulatos folyamatok közötti kölcsönhatások, ok-okozati összefüggések megértéséhez. Négy évfolyamtársammal 2018 májusában részt vettünk egy országos szintű Élettan csapatversenyen, amelynek nyerteseként a nemzetközi döntőn, Malajziában is összemérhettük tudásunkat több mint száz más csapatéval. Hetedik helyezettként végeztünk, de ami ennél sokkal többet jelent, eddigi életünk legszínesebb, legeseménydúsabb hetét töltöttük Kuala Lumpurban.

Marosvásárhelyen az Élettani Tanszék lehetőséget nyújtott számomra, hogy akívan részt vegyek egy epilepsziával kapcsolatos kutatásban. Az Idegélettani laboratóriumban elvégzett munkámból egy dolgozat is született, ‚‚Forgásmintázat-elemzés és a dopaminerg rendszer érintettsége epilepsziás patkányok esetén’’ címmel, amit 2019 tavaszán mutattam be a 26. Tudományos Diákköri Konferencián és a témakörben I. helyezést értem el vele.

A szabadidőmben szeretek minél többet sportolni, főként a szaladás áll közel hozzám, de szeretek teniszezni, kerékpározni, valamint úszni is. Emellett sokat olvasok és kedvelem a különböző kulturális tevékenységeket, az utazás szerelmese vagyok. Nyolc éves korom óta tanulok zongorázni, mindig nagy csodálója voltam ennek a hangszernek

INFORMÁCIÓ

Papp Andrea-KingaTámogatott tehetség