Orcsik Jessica

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Orcsik Jessica vagyok, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakon végzett friss diplomása. Jelenleg is ebben az intézményben tanulok, Képzőművészeti pedagógusnak készülök.

Fontos részét képezi az életemnek a kommunikáció szerepe, személyek közötti viszonyok teremtése, közösségek építése és az ezáltal létrejött tapasztalatok használata. Szeretném, ha a szakmámat úgy tudnám kamatoztatni, hogy azzal másnak is segíthessek a tudás átadásával.

A művészetben mindig is érdekelt annak mindennapisága, megfoghatatlan mondanivalója. Valójában ezt is gondolom a művészet céljának: hogy építsen, ébresszen és vizuálisan hasson – mentálisan ragadjon és érzelmileg mozgasson meg. A neveléskultúra elkerülhetetlen részét képezi az alkotás szabadsága által tapasztalt önismeret, már kisgyermekkortól.

A mese, s az abba beleképzelt képi világ bemutatása igazán izgalmas és fantáziadús. A kicsik legelső kapcsolódásai történetekhez, tapasztalatokhoz, más kultúrákhoz az illusztrált gyermekkönyveken, rajzfilmeken keresztül szoktak leggyakrabban kialakulni. A képi, vagy vizuális nevelés tehát a tanulás egyik legismertebb formája, melyben kiemelt szerepet kap a memória fejlesztése is. Az egész picike kortól a fiatal felnőttkorig foglalkoztat a gyerekek vizuális látásának, értékeinek változása.

A jövőben a képzőművészeti pályafutásom egyik legérdekeltebb célja elsajátítani a technikai módszerek alapjait a tanításban, majd sajátságos tanítási rendet kialakítani. Diplomamunkámat is ez az elv szerint kívánom elkészíteni. A választás szabadságának híveként szeretném megadni a különböző művészeti ágak bemutatásával személyre szabottabb órai munka lehetőségét jövendőbeli diákjaim számára. Bízom benne, hogy megtalálhatom a kapcsolódást, harmóniát és a megfelelő mértékű érdekeltséget a fiatalság és a képzőművészet közötti kapcsolatban, ebben a digitalizált világban.

INFORMÁCIÓ