Mészáros Mirtill Alexa

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Mészáros Mirtill Alexa, a Semmelweis Egyetem másodéves orvostanhallgatója vagyok. Pályaválasztásom története nem a legszokványosabbak közé tartozik. Így történt, hogy állatorvosnak készülve, művészeti tagozatos általános iskolásként nyertem az első helyesírási versenyemet, gimnáziumban pedig biológia-magyar nyelv- és irodalom fakultációsként felváltva írtam biológiai témájú pályázatokat, magyar nyelv OKTV döntőre készültem és művészeti versenyen is voltam díjazott festményemmel.

Végül megszületett a döntés 12. osztály októberében – amikor is a genetika volt az aktuális tananyag biológia órán -, nekem ezt a tudományterületet találták ki. Így megkezdtem tanulmányaimat az ELTE TTK biológia szakán, ahol egy évig vártam az első genetika előadásomra. Addig is, Tóth Sarolta témavezetése alatt belevágtam az Anatómia-, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékén a kutatómunkába, Drosophila melanogaster modellállattal. Témavezetőm segítségével a C11.1 gén szerepének kutatása során megismerkedtem a laboratóriumi munkával, sokféle kísérleti módszert és vizsgálati technikát elsajátítottam. Idővel kiderült, hogy a szakterület humán oldala az, ami leginkább megragad.

Így hosszas fontolgatás után elhatároztam; orvosi diplomát kell szereznem céljaim eléréséhez. 3 hónap alatt készültem fel lényegében alap kémiatudással az emelt szintű érettségire, és felvételt nyertem az általános orvosi karra. Eddigi életem egyik legjobb döntéseként tartom számon ezt a lépést. Minden tantárgy lenyűgöz, és bár még az elméleti blokkban tanulok, egyre inkább bővül az érdeklődésem és az ezzel járó lehetőségek tárháza.

Ugyanakkor ez a hivatás – ahogy már az egyetemen eltöltött első év is – rengeteg lemondással jár. Óriási szorgalmat es elköteleződést igényel; hiszen ahogy egyik kedves tanárom, Dr. Kellermayer Miklós dékán úr mondta: “Az orvostanhallgató a nap 24 órájában orvostanhallgató. Mindig ehhez mérten kell eltölteni a napot.  Nem vizsgákra tanulunk: azért tanulunk, hogy jó orvosok legyünk.” Ez a cél lebeg a szemem előtt minden egyes nap. Szabadidőmet is ehhez mérten osztom be; amennyiben időm engedi, előszeretettel festek, hímzek és olvasok. Kedvenc íróim között szerepel Benedek István (róla szóló írásom megjelent a Természet Világa folyóiratban) és Czeizel Endre. Mindkettőjük életműve ötvözte egymással a tudományt, a művészeteket és az íráson keresztül a magyar nyelv szeretetét.

Tanulmányaim mellett fontosnak tartom a testmozgást is, hetente több alkalommal futok, illetve vizsgaidőszakok végén gyakran kirándulunk-túrázunk a barátaimmal.

INFORMÁCIÓ