Matus Norbert

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Matus Norbert. 2003. december 11-én születtem Budapesten. Jelenleg a BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum 11.C-s tanulója vagyok, ahol informatikát tanulok.

Szívügyem a tanulás és a tanítás, ezért szabadidőmben a Logiscoolban tanítok gyerekeket programozni.

Már általános iskolában is nagyon érdekelt az informatika, matematika és a fizika is. 6. osztályos koromban elkezdtem informatika szakkörre járni és 7. osztályos koromban már a területi informatika versenyen 8.-os korosztályában első lettem. Talán ekkor köteleződtem el igazán az informatika iránt.

9. osztályban az év eleji felmérőt matematikából sikerült majdnem hibátlanul megírnom. Matematikatanárom, Tóthné Virág Ágnes Annamária az első órától felfigyelt tudásomra és példamutató feladatmegoldásaimra. Majd 2018 decemberében pályázatot nyújtottam be a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetség tutorprogramjára. A pályázatot sikeresen megnyertem és 10 hónapon át egy tutor segített céljaim elérésében és kiválóság tudatom elérésében.

Programozás órán megismerkedtem a Rasspberry mikroszámítógéppel, egy ötletem támadt és elővettem a családom modellvasút-készletét. Tervem az volt, hogy okostelefonomról irányítsam a vonatokat a terepasztalon.

10. osztályban egyik barátommal megkerestem az iskolám elektronikatanárait és felvázoltuk ötleteink. Az iskolában készségesen segítettek, Gudmon Zsolt tanár úr és a műhelyfőnök úr felajánlották az iskola szakkörhelyiségét. Elkezdtünk gőzerővel dolgozni céljainkon és tudtuk, hogy rengeteg új hasznos tudást sajátítunk el.

2019 nyarán megpályáztam az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kihirdetett Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, ahol 200 ezer forintot nyertem. Ebből a pénzből egy elektronika műhelyt rendeztem be. A projekt már a végső stádiumban tart, a fejlesztése alatt rengeteg dolgot megismertem és tudást szereztem, többek között áramköröket tervezni és programozni.

Idén januárban a First Lego League országos versenyen az iskola csapatával 3. helyezést értünk el.

Jelenleg több különórám is van, szeretnék matematikából, fizikából és informatikából emelt szintű érettségit tenni.

Hosszabb távú terveim közé tartozik egy belföldi és egy külföldi egyetem elvégzése, majd egy cég alapítása.

INFORMÁCIÓ