Korhecz Réka

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Korhecz Réka vagyok. 1998. július 1-jén születtem a Vajdaság északi részén, Magyarország határától csupán 10 km távolságban elhelyezkedő Szabadkán. Óvodáskoromban családommal a szomszédos, üdülővárosként emlegetett Palicsra költöztünk. Itt végeztem el az  általános iskolát.

Már kisiskolás koromban felébredt bennem a tudásvágy az iskolai tananyag határait elhagyó ismeretek megszerzésére, melynek köszönhetően egyre több hazai és nemzetközi megmérettetés részese lehettem. A versenyek listáját kezdetekben a számtan és a magyar nyelv és irodalom szakterületek határozták meg, melyekhez folyamatosan társult a futó-, tánc-, illetve az evezős bajnokságok valamelyike.  Így az általános iskola befejeztével számos köztársasági és határon átívelő vetélkedőn elért dobogós hellyel, valamint a Generáció diákja címmel gazdagodva kezdhettem meg középiskolai tanulmányimat, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium sporttagozatán. Az itt eltöltött évek alatt a már említett két tantárgy mellett, történelemből, szociológiából és szerb nyelvből is megmérettettem magam, amely sikereknek köszönhetően ebben az intézményben is elnyerhettem a legjobb tanulónak járó elismerést.

Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy egészen fiatalkorom óta intenzíven foglalkoztatnak a számok, a kalkulációk világa, melyhez társul a természet és a környezet szeretete, a továbbtanulás sokaknak erős fejtörést okozó kérdésének a megoldása, számomra magától értetődő volt. Így került 2017-ben kiválasztásra az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának az agroökonómia és agrobiznisz szakiránya. Az egyetemre való beiratkozás első percétől kezdve erős meggyőződésem, hogy a közgazdaságtudomány képezi azt a tudomanyágazatot, amelyben a későbbiekben el szeretnék mélyülni, illetve kiteljesedni. Ezen széleskörű szakágon belül különösképpen érdekel a számvitel, a penzügyi számítások, a statisztikai elemzések, a gazdasági matematika, továbbá az intenzív mezőgazdálkodás, az integrált- és bio termesztés is.

Egyetemi tanulmányaim során eddig két agrárközgazdaságra specializált verseny (a magyaroszági Agrovirtus és a szerbiai Tiéd a farm elnevezésű innovációs verseny), és négy konferencia résztvevője voltam (az Európa Kollégium Egyetemista Központ 2019-ben és 2020-ban megszervezett konferenciájának; a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciának 2019-ben és a 3. Móra Szakkollégiumi Interdiszciplináris Konferenciának szintén a 2019-es évben). Ezekről szám szerint három első hellyel és a 2021-ben megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való jelöléssel térhettem haza, A biogazdálkodás jellemzői, fejlődése és versenyképessége a Vajdaságban, valamint A Tisza Automotive Kft. Zenta szervezettségi szintjének elemzése témakörökben elkészített munkáimmal.

Jövőbeli terveimet illetően kijelenthetem, hogy mindenképp szeretném folytatni a tudomány területén elkezdett munkásságomat, azonban cseppet sem kívánom hanyagolni az egyetemen megszerzett elméleti tudás gyakorlati alkalmazását sem. Eltökélt szándékom pár év múlva a mester és a doktori fokozat megszerzése mellett sikeres közgazdászként saját családi gazdálkodásunkat kiépíteni és a lehető legmagasabb szintekre fejleszteni, a fenntarthatóság és a környezetünk megóvása jegyében.

Azonban mindezek eléréséhez véleményem szerint elegedhetetlen az általunk legkedvesebbnek vélt fizikai és szellemi aktivitások beiktatása, melyek hozzájárulnak a tökéletes egyensúlyi állapot megteremtéséhez. Így személy szerint minden nap eljárok edzeni, ha csak tehetem megnézek egy-egy remekművet a filmművészet soraiból, vagy csak egyszerűen kiülök egy napsütötte délutánon Kunderát olvasni.

INFORMÁCIÓ