Kocsis Dorottya

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Kocsis Dorottyának hívnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán tanulok, molekuláris bionikai mérnöknek készülök.

A kifejezés, ami már kicsi korom óta legjobban leírja az érdeklődési körömet, az a „multidiszciplinaritás”. Igaz, magával a szóval és a jelentésével jóval később ismerkedtem meg… Sosem volt kérdés, hogy szeretek-e olvasni, a természetet járni vagy elmélyedni egy-egy érdekes kérdéskörben. Egyaránt tudok lelkesedni a matematika szépségeiért, az algoritmikus feladatmegoldásokért és a komplex biológiai rendszerekért, jelenségekért is.

Mindezek mellett felfedezem a humán művészetekben rejlő erőt és összetettséget, amelyek segítségével még közelebb lehet hozni a hétköznapjainkhoz a tudományt.

Ahhoz, hogy a széles érdeklődés helyet kaphasson a hivatásomban is, egy olyan innovatív területet választottam, amely ebben a formájában ugyan még nem rendelkezik nagy múlttal, de egyre nő a jelentősége.  A határterületek egyik jellegzetes tulajdonsága és egyben varázsa, hogy meg kell találni és tartani az egyensúlyt a „rész” és az „egész” között. Így tehát célom, hogy az egzakt szakmai ismeretek megszerzésén túl elsajátítsam azt a készséget is, hogy kellőképpen ügyeljek a részletekre, de ne hagyjam figyelmen kívül a tágabb összefüggéseket sem.

2017 szeptembere óta veszek részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán a Mikrodialízis Laboratórium munkájában. Ennek eredményeképpen 2018 márciusában megjelent egy publikációnk is:

Bors Luca, Bajza Ágnes, Kocsis Dorottya, Erdő Franciska.: Koffein: hagyományos és új terápiás indikációk, valamint felhasználás dermatológiai modellvegyületként. (Orvosi Hetilap. 2018; 159(10):384-390.

Kutatási téma: Kisállat funkcionális MRI vizsgálatok a transzlációs gyógyszerkutatásban. 

INFORMÁCIÓ