Kegyes Dávid Valentin

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Nevem Kegyes Dávid-Valentin, Szatmárnémetiben, egy partiumi kisvárosban születtem. Jelenleg a kolozsvári „Iuliu Haţieganu” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvostanhallgatója, emellett a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Orvosi Szakosztályának az elnöke vagyok.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziuma tanulójaként Romániában és Magyarországon egyaránt leérettségiztem, kémiából, biológiából, illetve német nyelvből emelt szinten. Habár érdeklődési köröm 3 éves korom óta az orvostudományok felé irányul, az iskolás évek alatt törekedtem minél szélesebb körű ismeretekre szert tenni, így megyei, országos és nemzetközi kémia, biológia, fizika, német irodalom és szavalóversenyeken is dobogós lettem (többszörös első, második és harmadik díj). A gimnáziumot évfolyamelsőként és háromszoros Mákvirág-díjazottként zártam, mellyel az erdélyi megyék legeredményesebb tanulóit tüntetik ki.

Ami a jövőmet illeti, az orvosi pálya mindig egy biztos pont volt számomra. Azon belül minél érettebb lettem, annál többet finomítottam jövőképemen, így míg iskolásként a kardiológia, az ortopédia, a traumatológia vagy épp az endokrinológia világába szerettem volna elmélyülni, ma már megtaláltam azt a szakot, mely részben mind a négyet magában foglalja, emellett pedig dinamikus fejlődése számos izgalmas lehetőséget tartogat az orvosok és a kutatók számára, ez pedig nem más, mint az idegsebészet.

Elhivatottságomat bizonyítja a tavalyi egyetemi év folyamán szervezett képzéseken, konferenciákon és előadásokon való részvételem. Ilyenek voltak például az „8th Neurosurgical Masterclass” nemzetközi, egyetemi hallgatóknak szervezett idegsebészeti konferencia, idei témája: „Pediatric Neurosurgery”; Prof. Dr. Alexandru Florian Trigeminális neuralgia című előadása; Dr. Alexandru Florian Arteriovenózus malformációk című előadása; a romániai Hallgatói Sebésztársaság által szervezett Knots&Sutures Workshop; a kolozsvári Aneszteziológia és Intenzív Terápia Diákkör által szervezett Basic és Advanced Life Support workshop. Ezek mellett idéntől elfogadták hallgatói tagságomat az EANS-ba (European Association of Neurosurgical Societies).

A 2020-as kutatási témám is az idegsebészethez köthető, annak vásárhelyi és kolozsvári történetét próbálom feltárni, mely Szegeden, Prof. Dr. Miskolczy Dezső és Prof. Dr. Környei István munkásságának köszönhetően valósult meg. Úgy gondolom, ez a kutatás karrierem első nagy állomása, mert szakmádban akkor leszel igazán sikeres, ha annak múltjából is képes vagy meríteni. Egy publikációval szeretném lezárni, ezt követően pedig egy újabb, akár klinikai kutatásban szeretnék részt venni. A témát illetően nyílt vagyok, leginkább azonban a neuroonkológia és a funkcionális idegsebészet érdekel, azon belül is a mélyagyi stimuláció nyújtotta új lehetőségek.

Tudományos téren eddigi legjelentősebb tevékenységem egy, a Magyar Tudományos Akadémia  (MTA) által szervezett, pályázattal megnyert 2017-es kutatótábor (AKI Kíváncsi Kémikus Kutatótábor) volt, ahol csapatunk liposzómás gyógyszerhordozókat vizsgált. A tábor után megírtuk első tudományos értekezésünket, ami a többi kutatócsapat munkájával együtt könyvformátumban is megjelent. 2018-ban pedig egy a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja által szervezett kéthetes élettudományi kutatótáborban vettem részt, mely részeként a kutatómunka etikai, szakmai vonatkozásait tanították meg, mindezt idegtudományok, genetika és biokémia témájú előadásokkal színezve.

Szabadidős tevékenységeim sokoldalúak, gimnáziumban a szatmári színház magyar társulatánál színészkedtem, diákoknak kémiát, idősebbeknek számítógép-használatot oktattam, de különböző események (megnyitók, konferenciák) szervezésében és moderálásában is tapasztalatot szereztem. Jelenleg egy sérült és idős személyeket foglalkoztató szervezet aktív önkénteseként fordítok, weblapot szerkesztek, önkénteseket toborzok. Nem utolsó sorban a nyelvtanulás, a sport és a zene is kiegészítik mindennapjaimat, ha csak amatőr szinten is, de nyáron kajakozom és lovagolok, télen sízem, 6 évig vívtam is, gitározom, újonnan pedig a zongorázás alapjait próbálom elsajátítani. Nyelvi kompetenciáim napi szinten fejlesztem, felsőfokon beszélem a román, angol és német nyelveket, most pedig hollandul és franciául tanulok.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány támogatottjaként egy kutatómunkát is végző idegsebész mentort szeretnék találni. A mentorommal való közös együttműködés részeként Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) illetve további rangos eseményeken (pl. EANS hallgatói ösztöndíj-programok, hallgatói kutatási grantok) szeretnék részt venni.

INFORMÁCIÓ