Kacsó Botond

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Kacsó Botond. Tizenöt éves vagyok, Hargita megyében, Alsósófalván lakom. 2005. május 23-án születtem Székelyudvarhelyen. Jelenleg a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, a természettudományok osztályban tanulok.

Az én érdeklődési köröm a biológia és a földrajz felé irányul. Már gyerekkoromban is szerettem és csodáltam a természetet.  Mára már egyre jobban érdekel a Föld élővilágának és a természet sokszínűségének a tanulmányozása. Már jó pár éve elhatároztam, hogy mindenképpen ezeken a tudományokon szeretném folytatni a tanulmányaimat.

Kedvenc tevékenységeim közé tartozik a túrázás, a kertészkedés és a természetfotózás. Mivelhogy falun lakom, ezeket a tevékenységeket rendszeresen ki is tudom használni. Viszonylag nagy kertünk van, úgyhogy a kertészkedést már régóta gyakorlom. Számtalan gyógy-, fűszer-, és haszonnövényt termesztünk én és a családom.

Számomra a legkedvesebb időtöltés a természet tanulmányozása és megfejtése. Minden álmom, hogy majd én is természettudós lehessek, mint a példaképem, David Attenborough.

Több kisebb, ezekkel a tantárgyakkal kapcsolatos versenyen vettem részt, de számomra a legfontosabb a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny volt. Hetedik osztályos voltam, amikor a biológia tanárnőm benevezett ennek a versenynek az erdélyi fordulójára, amely Kolozsváron volt megszervezve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Első helyezést nyertem és továbbjutottam a Magyarországi 3 napos döntőre, amely Kisújszálláson volt megszervezve. Itt 14. helyen végeztem. Hatalmas élményt jelentett ez számomra, és rengeteg új ismeretet is elsajátítottam. A 2019/2020-as tanévben újból részt vettem a versenyen, a VIII. osztályos korcsoportban. Szintén első helyezést nyertem, de a koronavírus járvány miatt a verseny döntője elhalasztódott.

Erre a pályázatra azért jelentkeztem, hogy bővítsem a tudásom és tapasztalataimat.

Számomra a természet jelenti a tanulást, a szórakozást, a kikapcsolódást és a világ rejtett titkait, amelyeket meg szeretnék fejteni.

INFORMÁCIÓ