Habány Csongor Máté

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Nevem Habány Csongor Máté. 2004. augusztus 9-én születtem Budapesten, jelenleg is itt élek szüleimmel és három testvéremmel.

A Don Bosco Katolikus Általános Iskolában töltött hat év után a Toldy Ferenc Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat, ahol a kilencedik évfolyamot kezdem szeptembertől. Általános iskolában a matematika érdekelt nagyon, de középiskolában az érdeklődésem már a kémiára és a biológiára is kiterjedt. E tantárgyakból számos versenyen vettem részt, melyek közül kiemelkedik a Curie kárpát-medencei kémiaverseny országos fordulóján elért 10. helyezésem.

Nagyon érdekel a szervetlen és a szerves kémia összekapcsolódása és a gyógyvizekben oldott szervetlen vegyületek fiziológiai, élettani hatása. Erről a témáról a Toldy Universitas program keretében tartottam tavaly nagy sikerű előadást, különös tekintettel a radioaktív vizekre.

A radioaktivitás mellett már kiskoromban nagyon izgattak a fényforrások, ezért kezdetben a csillagászat kötött le, később a mikroszintre áttérve a fényt kibocsátó anyagok felé fordult a figyelmem. Családommal gyakran járok a természetben, és jól ismerem a gombákat. Itt találkoztam olyan fajokkal, amelyek fényt bocsátanak ki. Izgalmas kutatási területnek ígérkezik a fényt kibocsátó vegyületeik kémiai reakcióinak és fiziológiai alkalmazásának vizsgálata. Elsősorban az érdekel, hogy miként lehet ezeket a gyógyászatban diagnosztizálásra vagy gyógyításra felhasználni.

INFORMÁCIÓ

Habány Csongor MátéTámogatott tehetség