György Attila Tamás

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem György Attila Tamás, 2000. március 19-én születtem Marosvásárhelyen. Középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végeztem, természettudomány intenzív angol szakon 2019-ben. Bár a tudományok világa nagyon színes, engem mindig is a biológia érdekelt és a középiskolai tanulmányaim alatt az anatómia tárgya ragadta meg leginkább a figyelmemet. Úgy gondolom, hogy az embernek mielőtt megérthetné a körülötte zajló dolgok lényegét, először önmaga működését kell átlátnia. Számomra mindig ez a tudat és a kiváncsiság nyújtott motivációt tudásom bővítésére, valamint az orvostudomány felé való orientálodásomra.

Középiskolai éveim során lehetőségem volt belekóstolni a tudományos munkák, versenyek, konferenciák világába, köszönhetően elsősorban iskolai felkészítő tanáromnak. Kutatásokat végeztem olyan területeken, mint például a genetika, vagy epidemiológia  és munkáimban igyekeztem új, innovatív módszertanokat alkalmazni, így például a bioinformatikai feldolgozást vagy a szociometriai elemzést. Az első nagyobb projektem az emberi szem evolúcióját vizsgálta, a retina fényérzékeny anyagainak kialakulásában résztvevő gének és opszin fehérjék eredetét, ezek összehasonlító analízisét tartalmazta egy bioinformatikai feldolgozást alapul véve. A továbbiakban, egy másik kutatás keretein belül azt vizsgáltam a szociometria tudományának segítségével, hogy milyen mértékben befolyásolják az osztályközösségen belüli kapcsolatok az influenza vírusának terjedését. Mindemellett, egy a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem  és az Apáthy István Egyesület által szervezett tehetséggondozó program keretein belül lehetőségem volt kutatni azt is, hogy milyen hatással vannak az exokrin glükokortikoidok a pajzsmirigy és a mellékvese szerkezetére, működésére, valamint, hogy ezek milyen változásokat vonnak maguk után a cukoranyagcserében.

Munkáimat lehetőségem adódott publikáltatni is, olyan tudományos folyóiratokban, mint a Természet Világa vagy az Élet és Tudomány. Úgy gondolom, hogy azok a tapasztalatok, amiket az elmúlt években szereztem, nagyban elősegíthetik a jövőbeli munkámat, tanulmányaimat.

INFORMÁCIÓ