Gondos Borbála

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Gondos Borbála, 2001. február 20-án születtem Kézdivásárhelyen, jelenleg is itt élek, a városom legrégebbi iskolájának, a Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulója vagyok filológia – intenzív angol szakon – a humán tartárgyak állnak közelebb hozzám. Az irodalom iránti szeretetemből kifolyólag rendszeresen részt veszek a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyversenyen; az utóbbi három évben képviselhettem az iskolámat az országos megmérettetésen, nyolcadik és tizedik osztályban negyedik helyezettként, dicsérettel tértem haza.
Idén (a 2018-2019-es tanévben) néhány diáktársammal megvalósítottunk egy régi tervet: újraindítottuk az iskolaújságot, emellett megjelent (eddig) egy cikkem a helyi újságban.

2017-ben részese lehettem a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábornak. Ez az élmény segített növelni a nemzeti identitás-tudatom, megerősíteni az önbizalmam, a céltudatosságom, valamint bizonyosságot szereztem arról, hogy, minden addig lehetetlen, amíg valaki anélkül, hogy tudná a probléma mértékét, megoldja azt”. Hiszek abban, hogy ez tényleg működhet gyakorlatban, a való életben is.

Kiskoromtól érdekel az írás művészete – tíz évesen eltökéltem, hogy író/költő lesz belőlem felnőttként. Ez az ambícióm kitartott máig, kisebb módosulatokkal: a költészetet előnyben részesítem a prózával szemben, magam is írok verseket – példaképem ennek művelésében Pilinszky János -, a szakmámként pedig az újságírást képzelem el, evégett továbbtanulásom a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi karán tervezem véghezvinni, újságírás szakon. Ez az elhatározás lassan két éve érlelődik bennem, ugyanakkor nem zárom ki annak lehetőségét, hogy más úton (pl Bölcsészettudományi karon) folytassam tanulmányaimat.

Igyekszem naponta értesüli a politikai hírekről, a világ eseményeiről. Szeretném, hogyha hivatásként élném meg a majdani munkám, mégpedig azt, hogy hitelesen közlöm a tényeket, keresem az igazságot, és rávilágítok, hogyha a világ zűrzavarában fellelem.
Remélem, hogy a KMTA támogatottjaként elsajátíthatok olyan ismereteket, amelyeket az iskola falain belül nincs lehetőségem; szert tehetek arra a tudásra, amelyet mind az egyetemen, mind majd a szakmámban használni és kamatoztatni tudok.

Kutatási téma: Pilinszky János valóság-élménye

INFORMÁCIÓ

Gondos Borbálatámogatott tehetség
Gróh GáspárIrodalomtörténész, kritikus