Ferencz Attila-Norbert

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Ferencz Attila-Norbertnek hívnak. 2003. december 26-án születtem.

Gyimesfelsőlokról származom, jelenleg a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban vagyok 11. osztályos tanuló matematika-informatika-intenzív angol osztályban.

Gyerekkorom óta megszállottja vagyok a történelemnek, ugyanakkor a matematika is azon tantárgyak közé tartozik, amelyben kiemelkedőnek érzem magam. Ötödik osztályos koromtól járok különböző történelmi versenyekre, amelyek sok esetben országos vagy akár nemzetközi szintűek voltak. Számos pályamunkát készítettem már magyarságtörténelem és helytörténelem témával. 2016-ban és 2019-ben is részt vettem a Lakiteleki Népfőiskola által szervezett magyarságtörténelem versenyen. Előbbin csapatommal a döntőben az 5. helyen végeztünk. A döntőbeli 5. helyünknek az lett a jutalma, hogy Lezsák Sándor parlamenti alelnök úr jóvoltából egy kiránduláson vehettünk részt Doberdóban és környékén, Olaszországban, az első világháború színhelyein. 2018-ban a Sógor Csaba európai parlamenti képviselő által szervezett EU-kvíz verseny nyertese lettem és részt vehettem 2018. szeptember 24-26. között egy tanulmányi úton Brüsszelben, ahol betekintést nyerhettem az Európai Parlament működésébe. 2019. december 10-én csapatommal részt vettem a TUDÁSZ Általános Műveltségi Vetélkedőn Székelyudvarhelyen, ahol 1. helyezést értünk el. A Kájoni János Megyei Könyvtár által a XVI. Hargitai Megyenapok alkalmából szervezett „Ismerjük meg értékeinket!” online kvízjátékon mind az 5 fordulóban maximális pontszámot értem el és így különdíjas lettem, az egyik legifjabb résztvevőként. 2020. június 4-én a kanadai II. Rákóczi Ferenc Alapítvány által meghirdetett Trianon 100 pályázatán korcsoportomban III. díjat nyertem, ennek következtében a tanulmányom publikálásra fog kerülni magyar és angol nyelven egy könyvben, valamint a Kanadai Amerikai Magyarság folyóiratának hasábjain is.

Kedvenc időtöltéseim közé tartozik az olvasás, zömmel történelmi témájú könyveket olvasok, emellett nagyon szeretek kerékpározni és sakkozni. Tagja vagyok a kanadai Rákóczi Alapítványnak, 2019-ben részt vettem az Alapítvány által szervezett 26. Magyarságismereti Mozgótáborban.

A tanulás mellett önkéntese vagyok a GIM-Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, táborokban és közösségépítő tevékenységek megszervezésében segédkezek. Ilyen például a „Magyar példaképeink hírvivői I és II” című program (2019 és 2020), ahol szűkebb régiónk és Erdély Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit térképezzük fel gyalogosan, kerékpárral és autóbusszal.

A mentorprogram számomra egy olyan lehetőséget jelent, amely révén új embereket ismerhetek meg és amely által fejlődhetek.

Kutatási téma: Az elbeszélő források, krónikák és legendák Szent László képe.

INFORMÁCIÓ