Dovák Melinda

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Nevem Dovák Melinda. A Magyar Képzőművészeti Egyetem ötödéves képzőművész hallgatója vagyok. A kortárs művészet kiemelten fontos számomra, hiszen talán ez az egyetlen olyan intézményrendszer, melynek szinte kötelessége a szabad vélemény-nyilvánítás, illetve párbeszéd generálása a társadalom különböző rétegei között. Művésznek lenni felelősség, ami nyitottságot követel.  Látóköröm tágítása érdekében törekszem minél többet tanulni és kutatni külföldön is. Összesen két félévet tölthettem Erasmus ösztöndíjjal Münchenben, Campus Mundi ösztöndíjjal egy félévet Kolozsváron, Ceepus ösztöndíjjal pedig egy hónapot Krakkóban.

Festészetemben a technikai szabadságot állítom párhuzamba a szellemi szabadsággal. A különböző stílusjegyek különböző episztemológiai jelentéstartalmakat hordoznak. Az emberi érzékelés és megismerés dimenziói vizuális nyelvként jelennek meg. Míg az expresszív részleteket az érzelmekkel társítom, az op-artot a mentális képességeknek feleltetem meg. A többféle sík együttes ábrázolásán keresztül a valóság összetettségének szemléltetése a célom.

Tanulmányaim folyamán többféle ösztöndíjban is részesültem, például kétszer is megkaptam a Fundamenta-Amadeus kisalkotói ösztöndíját, az Ari Kupsus Salon Society díját, kaptam Köztársasági ösztöndíjat, illetve Országos Művészeti Diákköri Konferencián voltam 3. helyezett. 2018 februárjában nyílt meg első önálló kiállításom Budapesten a Kubik Coworking-ben „A valóság rétegei” címmel.

Szakmai érdeklődésemen kívül a festészet és a rajz alapjait, illetve különböző festészeti technikákat tanítok. Hobbi szinten siklóernyőzöm, folyamatban van a tandem pilóta jogosításom, hogy ezen keresztül a szeretteimmel is megoszthassam a repülés örömét.

Kutatási téma: Illúzió a kortárs művészetben

INFORMÁCIÓ

Dovák Melindatámogatott tehetség
Prof. Dr. Kőnig Frigyestanszékvezető, egyetemi tanár, rector emeritus