Benedek Tünde

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A nevem Benedek Tünde, Székelyudvarhelyen születtem 1997. június 28-án. Hargita megyében Szentegyházán nevelkedtem. Középiskolai tanulmányaimat a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban végeztem.

Az érettségi vizsgát követően 2016 júliusában jelentkeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvostudományi Karának magyar tagozatára. Összesen 900 diák felvételizett a magyar és román tannyelvű vonalakra, közülük nekem sikerült a legmagasabb felvételi pontszámot elérni és ezzel elsőként jutottam be az egyetemünkre. Jelenleg harmadéves orvostanhallgató vagyok, a 2016/2017-es és a 2017/2018-as tanévet évfolyamelsőként zártam.

Az idegrendszer tanulmányozásával Neuroanatómia órákon kerültem először kapcsolatba. Különösen felkeltette az érdeklődésemet, ismerni akartam a kapcsolatköröket, át akartam látni a különféle struktúrák által alkotott bonyolult hálózat minden pontját. Úgy vélem, tudásszomjamat kellőképpen tükrözi, hogy az évfolyamon egyedüliként részesültem 10-es Neuroanatómia lezárásban, valamint az Idegélettan vizsgán is nekem sikerült a legnagyobb pontszámot megszereznem. Az eredményeimet látva tanárunk, Prof. Dr. Szilágyi Tibor, figyelmembe ajánlotta a MOGYE Idegélettani Laboratóriumának foglalatosságát. Ezt követően képességeimnek köszönhetően felvételt nyertem a laboratórium szakköri tevékenységébe, munkánk során az epilepszia kialakulási mechanizmusait vizsgáljuk. Az elmúlt évben végzett projektünk eredményeit a Marosvásárhelyen szervezett 26. TDK-n mutattam be.

Lelkesedésem a kutatói munka iránt lankadatlanul növekszik.  A tervek szerint a 2019-es nyarat Madridban a Cajal Institute-ben töltöm. Ez egy hatalmas lehetőség számomra, hogy új módszereket és technikákat sajátítsak el Rosario Moratalla professzor útmutatásával.

A 2018/2019-es tanévtől kezdődően a Márton Áron Szakkollégium Orvos-, Egészség- és Sporttudományi műhelyének tagja vagyok. A műhelygyűléseken betekintést nyerhetünk egymás munkásságába, tudományos kérdéseket vitatunk meg.

Fontosnak tartom a csapatmunkát. 2018 májusában az Országos Élettan csapatversenyen négy évfolyamtársammal közösen megszereztük az első helyezést. 2018. augusztus 15-16 között került sor a nemzetközi fordulóra Kuala Lumpurban, ahol egészen a negyeddöntőig jutva 7. helyezést értünk el az egyetemünk számára a világ tanintézményeinek listáján.

Emberközpontúnak tartom magam, szabadidőmben szívesen önkénteskedem. Aktívan részt veszek a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség által szervezett rendezvények lebonyolításában. Az idei tanévtől kezdődően tanársegédként tevékenykedem egyetemünk Élettani Tanszékén besegítve a gyakorlati órákon történő oktatásba.

Hobbi gyanánt szívesen olvasok, zongorázom, lovagolni és úszni járok. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagja voltam, hat éven át hegedű órákra jártam.

INFORMÁCIÓ

Benedek Tünde Támogatott tehetség