Ádám Rebeka Nóra

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK
Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

Ádám Rebeka Nóra vagyok. Székesfehérváron születtem, majd a Fejér megyei Válon nőttem fel. A szüleim mérnökök, négy testvérem van. Az általános- és zeneiskolát Válon végeztem, majd Budapestre kerültem a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Iskola drámatagozatára. Ettől kezdve 7 éven át színházművészettel foglalkoztam. Rengeteg hasznos dolgot sajátítottam el itt és ez az időszak kinyitotta az érdeklődésemet a világ mélyebben húzódó történései felé. A színház mellett gyermekekkel foglalkoztam az Óbudai Zsinagóga, Álefkids nevű tanuló- és játszóházában; később egy Pest megyei településen tartottam színjátszást és színházi nevelést.

Ezt követően egy évre Hollandiába költöztem, amely év nagyon nagy hatással volt rám. Egyre erősebben kezdtek érdekelni a politika és a közélet kérdései. Főként a többség és kisebbség viszonya. Ekkor jelentkeztem Kolozsvárra a Babeș-Bolyai Tudományegyetemre, politikatudományok szakra. Felvettek, így Erdélybe költöztem, ahol belecsöppenhettem a kisebbségi létezés mindennapjaiba.

Első évben részt vettem az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a Politológia szekcióban 2. helyezést értem el. A munkám címe: Az új amerikai kormányzás várható hatásai az orosz-ukrán konfliktusos helyzetre vonatkozóan – volt. Ezt a kutatásomat idén nyáron a magyarországi Mészáros Alapítvány Konferenciájára is beválasztotta a kuratórium az előadók közé.

Első év végén szakmai gyakorlatot végeztem a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézetnél, akiknek korábban már részt vehettem egy kutatótáborában, mely a Kárpát-medencei fiatalok kivándorlásának okaival foglalkozott, majd Tessely Zoltán, Fejér megyei Fideszes képviselőnél gyakorlatoztam. Ez szintén a nemzetpolitika tárgykörében zajlott.

Másodév első félévében kezdtem el dolgozni a kolozsvári Jakabffy Elemér Könyvtár és Kortörténeti Gyűjteménynél, mint ösztöndíjazott. Emellett átvettem a Babeș-Bolyai Egyetem politológia szakosztályának – Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társasága (KoMPoT) – alelnöki posztját.

Még ebben a félévben megjelent egy erdélyi magyarság témakörben íródott publikáció, melyben én is közreműködtem: Ádám Rebeka Nóra – Bándi Melissa – Bárdi Nándor – Hunyadi Attila – Katona Zsuzsa – Kelemen Fruzsina – Kovács Szabolcs – Meister Róbert: Magyar szakirodalom Románia, Erdély és a romániai magyarság történetéről 1990-2015

Ezután megpályáztam és megnyertem a Makovecz Ösztöndíjat, amivel hazahallgattam az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi karára, politikatudományok szakra. Itt töltöttem egy fél évet.

Ez alatt elvégeztem a magyar Külgazdasági és Külügyiminisztérium és a Külügyi- és Külgazdasági Intézet közös szakmai továbbképzését (A Visegrádi Együttműködés múltja, jelene és jövője), valamint a Magyar Honvédség –  MH Béketámogató Kiképző Központ továbbképzését (Euro-atlanti integráció).

Jelenleg a diplomaévemet töltöm Kolozsváron. Szabadidőmben gitározom, olvasok és nagyon szeretek a természetben lenni, kirándulni. Emellett nagyon kedvelem az igazán jó emberi beszélgetéseket.

Kutatási téma: Az szórványkollégiumok helyzete, szerepe, kihívásai és fenntarthatósága az erdélyi magyar nyelvű oktatásban

INFORMÁCIÓ

Ádám Rebeka Nóratámogatott tehetség
Navracsics TiborMagyar jogász, politológus, egyetemi docens, politikus