Patrona Hungaria Gimnázium

Iskolánkból 8 szerencsés diák vehetett részt, az először megrendezett Ifjúsági találkozón, Erdélyben, több más vallású iskola tanulóival. Ugyan csak most kezdődött a tanév, mégis jó volt kiszakadni a szürke mindennapokból és részt venni egy ilyen felejthetetlen kiránduláson. Szerdán korán reggel indultunk Szovátára, egy egész emeletes buszt megtöltöttünk, az út során pedig volt alkalmunk ismerkedni a többi gimnáziumból érkező diákkal. Késő este, a vacsora után körbejártuk a Medve-tavat.

Másnap több kisvárost is körbebuszoztunk, mint Farkaslaka vagy Székelyfürdő. Meglátogattuk Tamási Áron, híres írónk sírhelyét és emlékművét, később pedig megismerhettük Orbán Balázs izgalmas élettörténetét, aki mindössze öt év alatt bejárta egész Székelyföldet, tapasztalatait pedig egy hat kötetes könyvsorozatban adta ki.

Délután meglátogattuk a gyönyörű Békás-szorost, illetve a hatalmas Gyilkos-tavat, melynek keletkezését legendával magyarázzák a helyiek. A mese szerint a környéken élt egy sötét zöld szemű, széplány, Fazekas Eszter, kit elraboltak a „zsiványok”, azonban az égiek meghallották Eszter kétségbeesett kiáltozását. Hatalmas kövek gurultak le a sziklákról és elsodorták a kegyetlen bandát, így keletkezett a Gyilkos-tó, melynek színe épp olyan sötét zöld, mint Fazekas Eszter szeme.

A harmadik nap Kolozsváron szálltunk meg egy fiú kollégiumban. Meghallgattuk a katolikus érseket, a református, evangélikus, unitárius püspököt és egy zsidó professzort, akik mind beszámoltak saját vallásuk terjedéséről, történetéről Erdélyben. Az estét pedig egy vacsorával koronáztuk meg a Bulgakov étteremben!

Másnap körbejártuk Kolozsvárt, két helyi fiatal vezetett minket a környéken, bemutatták a város legfőbb nevezetességeit. Megtekinthettük Dsida Jenő sírját is a Házsongrádi temetőben, majd pedig kaptunk egy kis szabadidőt, amit a szállás közelében levő cukrászdában, a főtéren vagy az apró vásár közelében töltöttünk el. A katolikus iskolából érkezők egy rövid misén is részt vettek, majd pedig részesei lehettünk egy irodalmi előadásnak és egy Bánk Bán színdarabnak, amelyet modern feldolgozásban adtak elő a színészek. Szerintem ez volt mindenki kedvenc programja, mert a darab nem csak hogy vicces volt, de minket, diákokat is belevontak a játékba.

Vasárnap szomorúan búcsúztunk el Kolozsvártól, útnak indultunk és meg sem álltunk Tordáig, ahol leereszkedtük a mélybe, hogy megcsodáljuk a sóbányát. A humoros körbevezetés után kaptunk egy kis szabadidőt, ajándékot vettünk, forró csokit iszogattunk, kiélveztük az utolsó pillanatokat is.

Végül késő este értünk vissza Budapestre, megannyi élménnyel és felejthetetlen pillanattal.

Az Ifjúsági Találkozó célja, hogy megismerjük más iskolák vallásait, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a többi felekezet iránt is. Rengeteg helyen jártunk, rengeteg embert ismertünk meg és rengeteg tapasztalattal, emlékkel tértünk haza.

Kiss Panni

Patrona Hungaria Gimnázium

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu