Hobo-József Attila est

2019. május 16-án került megrendezésre a Nemzeti Színházban egy József Attila est Hobo, azaz Földes László előadásában, melyen mentoráltjaink is részt vettek. Az alábbiakban Barta Leila beszámolóját olvashatjuk.

A József Attila versek előadója Földes László (Hobo) volt, akinek személyében egy igazán tehetséges színészt, előadót és egyben énekest ismerhettem meg. Megdöbbentő volt hallgatni, hogy hosszú perceken keresztül milyen átéléssel tud egy verset előadni, hogy éppen a pillanatnyi érzéseit is belefoglalta a vers előadásába. Számomra a személyes kedvenc a Kései sirató, amely egyben az egyik legszomorúbb és a költő legtöbb érzelmét kifejező vers, amit az előadónak sikerült is átadni a közönség számára.

Hobo rendkívül közvetlen volt a közönséggel. Előadás után elárult némi kulisszatitkot, s majd ezt követően az Alapítvány mentoráltjainak személyesen is lehetőségünk volt beszélgetni Vele, és kérdéseket intézni hozzá.

Sikerült megtudnom, hogy mindegy hogy 100 vagy akár 300 József Attila-esten is van túl egy előadó, a gyakorlás elengedhetetlen eleme minden sikeres produkciónak, és ahogy az előadó mondta, a lelkiismeret megnyugtatásának. Számomra az egyik dolog, ami megmaradt, s talán ezt (is) viszem magammal a színházi előadásról, hogy egy igazi és jó előadó egy verset képes többféle módon előadni. Lehet dühös, érzelgős, ideges – ami mind az előadó aktuális érzelmeitől és gondolataitól függ, ez határozza meg végül az előadás módját. Ahogyan Hobo is mondta, nem a szövegeket mondja el, hanem azt, amik ezek a szövegek jelentenek neki. S épp emiatt, mivel nem a szövegen van a hangsúly, s a közönséget sem a szöveg, hanem az előadásmód fogja meg, a versszövegben való tévedés is megengedhető. Ugyanis az éppen akkori gondolatai járnak egy előadónak olyankor a fejében, s nem pedig az, hogy mi lesz a következő szó. Ez számomra idáig nem volt egyértelmű, és naivan gondoltam, hogy ilyenkor az előadó biztos fáradt vagy épp még a legjobbakkal is megesik. Csak arra nem gondoltam, hogy ilyenkor az érzelmeik sokkal nagyobb befolyással vannak, amely végül meghatározza egy előadás kimenetelét is.  Köszönöm a lehetőséget!