Határtalan Erdély – Petri László beszámolója

Beszámoló a 2015. október 7-15 között megtartott „Határtalan Erdély” kirándulás Európa Ifjúsági és Kulturális fővárosában című rendezvényről

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány koordinálásával 2015. október 7-11. között közel 80 fő vett részt a „„Határtalan Erdély” kirándulás Európa Ifjúsági és Kulturális fővárosában című programon, melynek védnöke: Dr. Áder János köztársasági elnök volt. A program ötletét az adta, hogy idén Európa Ifjúsági és Kulturális fővárosa Kolozsvár. A programon katolikus, református, evangélikus és zsidó felekezeti gimnáziumok tanulói vettek részt. Az első két napot (szerda-csütörtök) Székelyföldön töltöttük, ahol megtekinthettük, Szovátát, Székelyudvarhelyt, ellátogatunk Orbán Balázs, Tamási Áron sírjához és kirándultunk a Békás-szorosba. A program második felében a diákoknak lehetőségük volt saját felekezetük egyházi vezetőjével találkozni. Pénteken délben Jakubinyi György érsek fogadta a diák csoportot, akik a bevezető előadás után szabadon kérdezhettek tőle, aki mindenkinek részletes és mindenre kiterjedő választ adott. Érsek ő a hallgatóságban a tudós ember benyomását keltette. Ezt követően Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök fogadta a diákokat, az előadás és a kérdések után a püspök úr süteményekkel és üdítővel látta vendégül a budapesti fiatalokat. Püspök úrnak megköszöntük, hogy rendelkezésre bocsátotta a csoportnak az unitárius kollégiumot, aminek az volt az ára, hogy minden az unitárius gimnáziumba járó középiskolást hétvégére haza kellett küldeni. Ezt követően az evangélikus templomban Adorjáni Dezső-Zoltán püspökkel volt találkozó, aki munkatársai segítségével tematikus előadásban mutatta be az evangélikus felekezet erdélyi múltját és jelenét. Péntek délután az utolsó program keretében a gyönyörűen felújított Farkas utcai református templomba mentünk, ahol Gáll Sándor titkár úr beszélt a reformátusok kolozsvári szerepéről és a templomról. Péntek este a kolozsvári fiatalok körében kedvelt szórakozóhelyre a Bulgakov étterembe mentünk vacsorázni.

A fiatalok itt fújhatták ki magukat a sűrű péntek délutáni program után, ami számos meglepetést okozott számukra. Közülük sokan nem találkoztak még személyesen püspökkel, vagy érsekkel, de az hogy kérdéseket (sokszor provokatív kérdést) tehettek fel nekik az rendkívüli volt. A diákok egymás vallásáról is most hallottak először.
Szombat reggel módosult a program, ennek következtében 11 órára mentünk a zsinagógába, ahol sajnos már elkezdték az előadást, de a csoport nem sokról maradt le. Az előadást követően kolozsvári középiskolások várták a csoportot, akik körbevezettek minket a város nevezetességein. Délután a Házsongárdi temetőben tettünk egy rövid sétát. Este irodalmi esten vehettünk részt, ahol előadást hallottunk az Erdélyi irodalomról és megtekinthettünk, a Bánk bán? Jelen! című színházi előadást is. Az előadás hatalmas siker volt a résztvevők körében.
Vasárnap reggel, Tordára indultunk ahol délelőtt közel 3 órát töltöttünk a Sóbányába, ahol kipróbálhattunk a bánya visszhangját, akiknek volt kedve csónakázott a barlangtavon.

A bánya megtekintését követően indult a busz Budapestre. Az egész program alatt az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, mert szinte végig jó idő volt. A diákok nagyon hálásak ezért az utazásért, ami olyat adott nekik amivel korábban nem találkoztak. Először volt ugyanis közös program több felekezeti iskolai tanuló részvételével. A program során a kortársaiktól hallhattak a felekezeti sajátosságáról. Sok fiatal elmondta most találkozott először zsidóval. A diákok között számos barátság is született. Főszervezőként sorra kapom az e-maileket azzal a kérdéssel mikor lesz a következő ilyen utazás. Azt gondolom komoly esély van arra, hogy ez az utazás hagyománnyá válik.

Az utazást egy 80 fős emeletes busszal bonyolítottuk le, melyhez rendeltünk egy biztonsági gépkocsit, ez a kocsi végig követte az autóbuszt. A kísérő kocsinak az volt a célja, hogy ha bármi probléma történik az utasokkal, akkor legyen egy mobil eszköz, ami segítségre tud sietni. A kísérő kocsit a MAZSIHISZ bocsátotta rendelkezésre. A gépkocsi szükségessége az első megállónál igazolást nyert. Az egyik fiatal felszalad a buszra, és beverte a fejét, ami elkezdett vérezni. A helyszínen a kísérőtanárok gyorsan ellátták, majd bevittük a diákot a kisváros Törökszentmiklós háziorvosához, aki soron kívül ellátta a sérültet. Kapott egy tetanuszt és ellátták a sebet. Szerencsre több baleset nem történt az utazáson.

A program megrendezésében számos szervezett részt vett, akik támogatást kaptak.

Áder János köztársasági elnöktől és Balog Zoltán miniszter úrtól. Alapítványunknak közvetlen támogatást nyújtott a megrendezéshez a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Petri László
programkoordinátor, az alapítvány titkára

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu