Határtalan Erdély beszámoló 2016. április 25-május 1.

Nagy megtiszteltetésben részesültünk, mert a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány szervezésében idén mi is részt vehettünk a „Határtalan Erdély” nevű programban. A kiránduláson több iskola mellett a Patrona Hungariae Gimnázium 10-es, és 11-es tanulóiként nekünk is volt lehetőségünk megismerkedni Székelyfölddel.

Utazásunk kiindulópontja a Műcsarnok mögötti buszparkoló volt, ahol a felszállás után kezdetét vette a menetrend. Első este Kolozsváron szálltunk meg, majd másnap bejártuk az egész várost. Meghallgattuk egy unitárius egyháztörténész előadását, azt követően ellátogattunk a kolozsvári magyar egyetemre, a Sapientiára. Itt betekintést nyerhettünk az erdélyi magyarok felsőoktatásába. A városnézés ezután is folytatódott idegenvezetés keretében. Megnéztük a Házsongárdi temetőt és a zsidó imaházat. Este színházba látogattunk, ahol egy szerencsén alapuló játékon szórakozhattunk.

A következő nap Torockóra utaztunk, ahol megismerkedhettünk a település történelmével, megtekinthettük a falumúzeumot, és egy vízimalomhoz is ellátogattunk. Ebéd után egy egész délutános kirándulás következett: a Székelykő megmászása helyett egy rövidebb túrán vettünk részt, de innen is be lehetett látni az egész környéket. Estére három házban szállásoltak el minket.

Torockóról Szovátára utaztunk, itt volt a szállásunk a program végéig. Csütörtökön a délelőtt utazással telt, délután pedig a vágási katolikus templomban találkoztunk Jakubinyi György érsekkel, aki ismertette a különböző korok vallási szokásait Székelyföldön. Ezen a napon megtekintettük még Tamási Áron sírját Farkaslakán, és Székelyudvarhelyen kaptunk délután egy kis szabadidőt. Este körbesétáltuk a Medve-tavat. Pénteken több helyre is ellátogattunk: Csíkszeredába, ahol találkoztunk az alapítvány egyik tagjával, Imets Tamással, aki velünk töltötte a napot. Csíksomlyón megnéztük a kegytemplomot a Szűz Mária szoborral, és egy kisebb túrát csináltunk a nyeregbe, a Hármas oltárhoz. Gyimesbükkön megtekintettük az utolsó vasúti őrházat, és a szakadó esőben az ezer éves határnál elénekeltük a Székely és a Magyar Himnuszt. Szombaton a Szent Anna-tóhoz kirándultunk, körbesétáltuk a tavat. Vacsora után a csíkszeredai konzullal és a jogász barátjával beszélgettünk.

Vasárnap reggel indultunk haza, este fél 6-ra értünk vissza a kiindulási pontra.

Bayer Helga (Patrona Hungariae Gimnázium)

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu