Határtalan Erdély kirándulás Európa Ifjúsági és Kulturális fővárosában Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Egy különleges erdélyi kirándulás. Négy felekezet, hat iskola, közel hetven diák. Gyülekező, sok bőrönd, véges tárolókapacitás. Igazi emeletes busz! (Dulakodás, jobb és rosszabb helyek birtokbavétele.) Utasok pánikszerű létszámellenőrzése a tanárok részéről. Megkönnyebbült sóhajok. Felberregő motor.

Így indultunk neki a Nagy Kalandnak. Várt ránk a Hargita, az éjszakai Medve-tó, a Békás-szoros és még sok más elbűvölő erdélyi táj. Kolozsváron bepillantást nyerhettünk a helyi katolikus, unitárius, evangélikus, református és zsidó felekezet életébe, és ezen keresztül eltérő vallású utastársainkat is jobban megismerhettük. Még erdélyi magyar kortársainktól is hallhattunk egy kicsit az ottani magyar létről. Egészen más perspektívából láthattuk a világot annak köszönhetően, hogy a különböző vallási közösségek megosztották velünk saját hagyományaik, sorsuk, bölcsességük, hitük lényegét.

Hálásak vagyunk a program megálmodóinak és megvalósítóinak, mert azzal az örömmel térhettünk haza, hogy számunkra ismét egy kicsivel több, színesebb lett a világ, hogy ismét ledönthettünk egy falat, amely elválaszt katolikust reformátustól, keresztényt zsidótól. Láttuk egymás felekezetének értékeit. Tudjuk, hogy tisztelnünk kell a másik ember hitét. De tudjuk azt is, hogy a legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg egymás és önmagunk ember voltáról. „Szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat.” Ez az, ami mindnyájunkat, határon innen és túl, örökre összeköt.

Inges Dorottya (11.d)

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu