Határtalan Erdély: Deák téri Evangélikus Gimnázium

Beszámoló a “Határtalan Erdély”, kirándulás Európa Ifjúsági és Kulturális fővárosába című programról a Deák téri Evangélikus Gimnázium diákjaitól

Még sohasem jártam Erdélyben és nagyon hálás vagyok, hogy eljuthattam. (Balics Eszter)

Öt napot töltöttünk Erdélyben, nekem mégis egy évezrednek tűnt. Utunk során egy csodálatos Tündérvilágban jártunk, de hazaérkezésünkkor sem kerültünk ki belőle. Az élmények már a mieink, tőlünk nem veheti el senki. (Ritter Katica)

Szerda reggel volt. Amikor kicsit késve megérkeztem, a legtöbben már iskola szerint csoportokba verődve álldogáltak, vidáman beszélgetve.

Nagyon boldog voltam, mert szeretem a Kárpát-medencének ezt a gyönyörű részét, és nem csupán a tájat, hanem annak lenyűgöző lakóit is. (Zsigmond Iringó)

Az első napon rövid sétát tettünk Szovátán, ám az élmények java csak ezután jött.

Második nap Farkaslakán Tamási Áron sírját, Szejkefürdőn Orbán Balázs síremlékét látogattuk meg. Jártunk Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és a Békás-szorosban. A szállásra érve érdekes előadást hallhattunk a székelyekről. (Gyulai Réka)

Pénteken reggel Kolozsvárra siettünk, ahol egyházi vezetőkkel találkozhattunk: Jakubinyi György érsekkel a Szent Mihály templomban, Bálint-Benczédi Ferenc püspökkel az unitárius kollégiumban, valamint Adorjáni Dezső Zoltán püspökkel az evangélikus, és Kató Béla püspök megbízottjával a Farkas utcai református templomban. (Kovács Lilla)

Mesékben élhettünk, volt egy találkozásunk a történelemmel a Házsongárdi-temetőben, életem legistenközelibb élményét tapasztalhattam meg a zsinagógában, a szombaton összegyűlt hívők hitét látva. (Ritter Katica)

Később egy irodalmi esten vehettünk részt, és megnézhettük a Bánk bánt egy remek feldolgozásban. Másnap hazafelé indultunk, de megálltunk a tordai sóbányát megcsodálni.

Az egész utazás legmeghatározóbb élményét számomra az erdélyi magyarok jelentették, akik a különböző helyeken a vezetőink voltak, vagy előadást tartottak.

Az Erdélyben töltött öt nap több hétnek tűnt, mivel olyan sok mindent láttunk. Örülök, hogy ott lehettem. Barátokat szereztem, és számos élménnyel gazdagodtam.

Remélem, hogy egyszer a családommal is elmegyünk Erdélybe. Szeretném a testvéremnek megmutatni azokat a helyeket, ahol mi is jártunk és elmesélni történetüket.

Az erdélyi utazásban a kirándulások tetszettek és a színházi előadást élveztem. Kolozsvár: sok rokonom itt született és élt, örültem, hogy ott lehettem. (Szatmári Eszter)

Köszönöm, hogy részt vehettem ezen az utazáson. (Mindenki)

hatartalan-erdely-budapest-fasori-evangelikus-gimnazium

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu