Gyakran feltett kérdések

A gyakran feltett kérdésekre adott válaszokkal szeretnénk segíteni a programjaink iránt érdeklődőket. A listát folyamatosan bővítjük.

 

Rólunk

Alapítványunk 2014 óta van jelen a tehetséggondozás területén. Kiemelt célcsoportunk a Kárpát-medencében tanuló magyar 14 – 30 év közötti diákok. Specializált képzéseink mellett alapelvünk, hogy minden programunkban résztvevő diák személyes figyelemben részesüljön.

Tehetséggondozással foglalkozunk. Olyan diákokat keresünk, akik megfelelő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek és szenvedélyesen foglalkoznak egy tudományterülettel, aminek kiemelt figyelmet fordítanak, esetleg már rendelkeznek konkrét eredményekkel, publikációkkal.

Lehetőségteremtés, képességfejlesztés, tudásgyarapítás. Célunk, hogy a programjainkban résztvevő diákoknak olyan lehetőségeket biztosítsunk, amellyel hozzásegítjük őket ahhoz, hogy egy általuk választott tudományterület egy ágáról még mélyebb tudást szerezzenek és fejlesszék az ehhez szükséges képességeiket, illetve az egész folyamatot tekintve: még mélyebb tudásra tegyenek szert.

Eddig a sporton kívül minden területen volt már támogatott. (pl. zenész, irodalom,képzőművész, történész, matematikus, fizikus, csillagász, stb)

Jelenleg 44 intézménnyel állunk szoros kapcsolatban.

Partnerintézményeink Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Lengyelországban találhatóak.

 

Lehetőségeink

Jelenleg aktív pályázataink: Innovációs Program és a V4 program. Mindkét pályázatunk alapja a mentorprogram, amely tehetséggondozási filozófiánk egyik alappillére. A mentorprogram egy olyan bizalmi kapcsolatra épülő tanítási módszer, amely hasonlít a közoktatásban tapasztalható tanár-diák kapcsolatra, ugyanakkor itt egy mellérendeltséget, egy partneri viszonyt adó, nagyobb intimitást és több személyes figyelmet nyújtó szakmai kapcsolatról van szó. Kivétel nélkül olyan szakembereket választunk mentoroknak, akik valamilyen speciális tudományterületen nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek, nyitottak a társadalmi és technológiai innovációra és belső indíttatásuk, felelősségvállalásuk van a jövő nemzedék felé. 

  • V4 program: bármely tudományterületről.
  • Innovációs program: természettudomány, robotika, képzőművészet.

A mentorálási folyamat megkezdéséhez szükséges, hogy a mentortanár és a mentorált kölcsönösen elfogadja egymás személyét. Ha ez a bizalom kialakult, a mentor javasol konkrét kutatási területet a mentoráltjának.

A mentorprogram egy olyan bizalmi kapcsolatra épülő bevett tanítási módszer, amely hasonlít a közoktatásban tapasztalható tanár-diák kapcsolatra, ugyanakkor itt egy mellérendeltséget, illetve partneri viszonyt adó, nagyobb intimitást és több személyes figyelmet nyújtó szakmai kapcsolatról van szó.

A támogatási formákat illetően elsődlegesen kapcsolati tőkével, a tudásgyarapítás lehetőségével, egyedi, speciális programokban való részvétellel és anyagi formában is támogatjuk a programunkban résztvevőket.

Nem.

 

Pályázattal kapcsolatos gyakori kérdések

14-30 év közötti nappali tagozatos diákok, akik lehetőség szerint kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, esetleg rendszeresen indulnak tanulmányi versenyeken és nem utolsó sorban szeretnének csatlakozni egy vidám és színes közösséghez, ahol szakmailag tovább fejlődhetnek.

Nem.

Nem feltétel, ugyanakkor a pályázati elbírálás során előnyként kezeljük az aktív hallgatói jogviszonyt.

A pályázatokra folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

Pályázatokat kizárólag elektronikus úton, a https://kmta.hu/kerdoiv/regisztracio.php webcímen keresztül lehet jelentkezni.

A pályázat befogadásról alapos vizsgálat után, minden esetben a kuratóriumi tagok döntenek szavazással, az egyszerű többségi elvnek megfelelően.

Hiánytalanul beérkezett pályázatnak minden szükséges és kért adat hiánytalan kitöltését és azok rendszeres frissítését várjuk el.

A döntésről a pályázó minden esetben a lehető leghamarabb írásbeli és telefonos értesítést kap.

Első körben az adatlapot vizsgáljuk emiatt célszerű azt – a sok kérdés ellenére is – minél részletesebben kitölteni, főként az utolsó, egyéb mondanivaló pontra.  Ezen túl elküldhetjük a jelentkezőt tesztekre, kikérhetjük a tanárai véleményét is.

Abban az esetben, ha valaki lezárja a pályázatát, de nem megfelelő adatokat ad meg a lezárásnál (szükséges megadni minden telefonszámot, a tanárokat azon érjük el; akinél ez nincs meg, az hátrányba kerül a kiválasztásnál). A pályázati adatlapot minden változás esetében frissíteni kell. Ez azt jelenti, hogy valaki jelentkezéstől kezdve akár évek múlva is lehet kiválasztott. Az adatlap felnyitását az info@kmta.hu címre küldött e-mailen kell kérvényezni.

Nem. Pályázni kizárólag elektronikus úton, az alábbi linken https://kmta.hu/kerdoiv/regisztracio.php keresztül lehetséges.

További kérdés esetén, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségünkön:

Email: erdeklodes@kmta.hu

Kérjük elsősorban e-mailen keressenek bennünket, minden levélre a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk.