Gyakran feltett kérdések

A gyakran feltett kérdésekre adott válaszokkal szeretnénk segíteni a programjaink iránt érdeklődőket. A listát folyamatosan bővítjük.

 

Rólunk

Kik vagyunk?

Alapítványunk 2014. óta van jelen a tehetséggondozás területén. Kiemelt célcsoportunk a Kárpát-medencében tanuló magyar 14 – 30 év közötti diákok. Specializált képzéseink mellett alapelvünk, hogy minden programunkban résztvevő diák személyes figyelemben részesüljön.

Mivel foglalkozunk?

Tehetséggondozással foglalkozunk. Olyan diákokat keresünk, akik megfelelő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek és szenvedélyesen foglalkoznak egy tudományterülettel, aminek kiemelt figyelmet fordítanak, esetleg már rendelkeznek konkrét eredményekkel, publikációkkal.

Mi a célunk?

Lehetőségteremtés, képességfejlesztés, tudásgyarapítás. Célunk, hogy a programjainkban résztvevő diákoknak olyan lehetőségeket biztosítsunk, amellyel hozzásegítsük őket ahhoz, hogy egy általuk választott tudományterület egy ágáról még mélyebb tudást szerezzenek és fejlesszék az ehhez szükséges képességeiket, illetve az egész folyamatot tekintve: még mélyebb tudásra tegyenek szert.

Milyen tudományterületeket kezelünk kiemeltként?

Eddig a sporton kívül minden területen volt már támogatott. (pl. zenész, irodalom,képzőművész, történész, matematikus, fizikus, csillagász, stb)

Hány intézménnyel állunk kapcsolatban?

Jelenleg 44 intézménnyel állunk szoros kapcsolatban.

Mely országokban vagyunk jelen programjainkkal?

Partner intézményeink: Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Lengyelországban találhatóak.

 

Lehetőségeink

Milyen pályázataink vannak?

Jelenleg aktív pályázataink: Innovációs Program és a V4 program. Mindkét pályázatunk alapja a mentorprogram, amely tehetséggondozási filozófiánk egyik alappillére. A mentorprogram egy olyan bizalmi kapcsolatra épülő tanítási módszer, amely hasonlít a közoktatásban tapasztalható tanár-diák kapcsolatra, ugyanakkor itt egy mellérendeltséget egy partneri viszonyt adó, nagyobb intimitást és több személyes figyelmet nyújtó szakmai kapcsolatról van szó. Kivétel nélkül olyan szakembereket választunk mentoroknak, akik valamilyen speciális tudományterületen nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek, nyitottak a társadalmi és technológiai innovációra és belső indíttatásuk, felelősségvállalásuk van a jövő nemzedék felé. 

Milyen tudományterületekről lehet pályázni?

  • V4 program: bármely tudományterületről.
  • Innovációs program: természettudomány, robotika, képzőművészet.

Ki javasol kutatási területet?

A mentorálási folyamat megkezdéséhez szükséges, hogy a mentortanár és a mentorált kölcsönösen elfogadja egymás személyét. Ha ez a bizalom kialakult, a mentor javasol konkrét kutatási területet a mentoráltjának.

Mit jelent a mentorprogram?

A mentorprogram egy olyan bizalmi kapcsolatra épülő bevett tanítási módszer, amely hasonlít a közoktatásban tapasztalható tanár-diák kapcsolatra, ugyanakkor itt egy mellérendeltséget illetve partneri viszonyt adó, nagyobb intimitást és több személyes figyelmet nyújtó szakmai kapcsolatról van szó.

Sikeres pályázati elbírálás esetén milyen formákban támogat az alapítvány?

A támogatási formákat illetően elsődlegesen kapcsolati tőkével, a tudásgyarapítás lehetőségével, egyedi, speciális programokban való részvétellel és anyagi formában is támogatjuk a programunkban résztvevőket.

Sikeres felvétel esetén, jár-e bármilyen anyagi költséggel az alapítványi programban való részvétel a pályázónak?

Nem.

 

Pályázattal kapcsolatos gyakori kérdések

Kik adhatnak be pályázatot?

14-30 év közötti nappali tagozatos diákok, akik lehetőség szerint kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, esetleg rendszeres indulnak tanulmányi versenyeken és nem utolsó sorban szeretnének csatlakozni egy vidám és színes közösséghez, ahol szakmailag tovább fejlődhetnek.

Pályázati feltétel a magyar állampolgárság?

Nem.

Szükséges-e aktív hallgatói jogviszony a pályázat beadásakor?

Nem feltétel, ugyanakkor a pályázati elbírálás során előnyként kezeljük az aktív hallgatói jogviszonyt.

Mi a pályázatok beadási határideje?

A pályázatokra folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

Hogyan kell a pályázatot benyújtani?

Pályázatokat kizárólag elektronikus úton, a https://kmta.hu/kerdoiv/regisztracio.php webcímen keresztül lehet jelentkezni.

Hogyan születik döntés a beadott pályázatokról?

A pályázat befogadásról alapos vizsgálat után, minden esetben a kuratóriumi tagok döntenek szavazással az egyszerű többségi elvnek megfelelően.

Mit tekint a KMTA érvényes, beérkezett pályázatnak?

Hiánytalanul beérkezett pályázatnak minden szükséges és kért adat hiánytalan kitöltését és azok rendszeres frissítését várjuk el.

A pályázat beadásától számítva mikorra várható döntés?

A döntésről a pályázó minden esetben a lehető leghamarabb írásbeli és telefonos értesítést kap.

Melyek az értékelés szempontjai?

Első körben az adatlapot vizsgáljuk emiatt célszerű azt – a sok kérdés ellenére is- minél részletesebben kitölteni, főként az utolsó egyé mondanivaló pontra.  Ezen túl elküldhetjük a jelentkezőt tesztekre, kikérhetjük a tanárai véleményét is.

Mikor kerül elutasításra egy pályázat?

Abban az esetben ha valaki lezárja a pályázatát, és nem trükköz a lezárásnál (megad minden telefonszámot, a tanárokat azon érjük el, akinél ez nincs meg az hátrányba kerül a kiválasztásnál). A pályázati adatlapot minden változás esetében frissíteni kell ez azt jelenti valaki ha jelentkezéstől kezdve akár évek múlva is lehet kiválasztott. Az adatlap felnyitását az info@kmta.hu címre küldött e-mailen kell kérvényezni.

Jár-e bármilyen költséggel a pályázat beküldése?

Nem. Pályázni kizárólag elektronikus úton, az alábbi linken https://kmta.hu/kerdoiv/regisztracio.php keresztül lehetséges.

Kihez forduljak, ha további kérdésem van?

További kérdés esetén kérjük, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségünkön.

Email: erdeklodes@kmta.hu

Kérjük elsősorban e-mailen keressenek bennünket, minden levélre a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk.