Gondolatvezérlésű találmány Imets Tamástól

Az agyhullámokkal irányítható készüléknek egyelőre a multifunkcionális változata van kész.

Imets Tamás tizedik osztályos diák a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában, rajz osztályon, architektúra szakon. Nem ez az első találmánya, a fiatalember számos „kütyüt” készített már. Egy évvel ezelőtt biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állított elő. Mint mondja, az inkább fejlesztés volt, ezt a mostanit már lehet találmánynak nevezni.

„Ez egy multifunkcionális, agyhullámokkal irányítható eszköz, egy EEG (Electro Encephalo Graphy) olvasókészülék. Ez méri az agyhullámokat, az alfát, a betát, a deltát és a thétát. Ezek közül az alfa és a béta tudatosan módosítható, és ezeket fel lehet használni arra, hogy a felhasználó irányítani tudjon különböző készülékeket. Ugyanakkor még érzékeli a pillantást is. Jelenleg öt beépített funkciója van: robotvezérlő, kurzorvezérlő, kommunikációs funkció, magasfeszültségű készülékeket kapcsolgató funkció (lámpákat lehet kapcsolgatni például) és a protézis. A robotvezérlő a későbbiekben remélhetőleg egy kerekesszék lesz, amely egy erőteljes pillantásnak köszönhetően elindul előre, egy másik pillantásra megáll, fókuszálásra balra megy és nyugodt, meditatív állapotban jobbra. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, mert minden ember ezeket tudatosan tudja stimulálni. Ha becsukom a szemem és összeszorítom a szemhéjamat, akkor az alfa hullámaim megemelkednek, ha pedig fókuszálok valamire, akkor a béták lesznek sűrűbbek” – magyarázta az ifjú feltaláló.

Elmondta, a kurzorvezérlő úgy működik, hogy fókuszálásra jobbra megy, meditálásra felfele és pillantással kettőt kattint. Kattintáskor bemegy a képernyő bal alsó sarkába és így bármilyen koordinátát végig lehet járni a számítógépen, ugyanis nincs négy jel, hogy bármilyen irányba lehessen mozgatni. A kommunikációs funkció úgy működik, hogy fókuszálással NEM-mel lehet válaszolni, meditálással pedig IGEN-nel. Ez a némáknak lehet nagy segítség ahhoz, hogy könnyebben tudjanak kommunikálni a külvilággal. A készülék egyelőre még hangokat nem ad ki, piros és zöld jelzés van rajta. A protézisnél a fókuszálásnál két motor mozgatta két kampókar összezár, a fókusz elveszítésekor pedig elenged.

Maga a készülék több részből áll. Van egy fejpánt, amit szintén Tamás szerelt össze. „Ez egy nagyon haszontalan koreai kütyü volt, valami nyuszifüleket mozgatott. Ezt szétszedtem és átalakítottam kicsit az áramköröket, hogy használható legyen. Ezután beletettem egy bluetooth-modult, ami továbbküldi egy központi szervernek a jelt, ott megtörténik az elemzés, egy EEG-algoritmus van rá írva. Van még öt kapcsoló, amiről az öt funkció közül lehet választani az agyhullámainkra hagyatkozva.”

Mint mondta, ha továbbfejleszti a készüléket, akkor nem ilyen multifunkcionálisakat fog építeni, hanem olyanokat, amelyek személyre szabottak. Ugyanakkor nemcsak a fogyatékkalélő személyek számára hasznos a találmány, mivel videojátékokat is tud irányítani a készülék, mindenki számára érdekes lehet, hogy gondolattal irányíthat egy virtuális világban. A készülék ötletét a Csillagok háborúja című filmből merítette. „Nagy rajongója vagyok a sci-fi filmeknek, leginkább a Csillagok háborújának és mindig is szerettem volna mozgatni úgy tárgyakat, hogy rágondolok. Ez volt a kiindulási pont.”

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/gondolatvezerlesu-talalmany-a-csiki-feltalalotol

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu