Erdélyi túra iskolásoknak

Hazai és külhoni fiatalokat hoznak közelebb egymáshoz

Jövő hétfőtől egyhetes kirándulást szervez fővárosi és debreceni középiskolásoknak Erdélybe a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány. A csoport ellátogat többek között Kolozsvárra, Csíkszeredára és Szovátára is. A kezdeményezés célja, hogy a magyar fiatalok megismerjék Erdélyt.

05_Kolozsvar_MTI780x5190

Fotó: MTI

A Határtalan Erdély program részeként egyhetes túrát szervez a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány jövő hétfőtől Erdélybe. A 16–18 éves, budapesti és debreceni középiskolás diá­kokból álló csoport április 25-én kora reggel indul Kolozsvárra. A kiránduláson a fővárosi Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói vesznek részt.

A kezdeményezés célja, hogy a magyar fiatalok megismerjék Erdélyt, és Kolozsváron ismeretet szerezzenek a város nagyjairól. A magyarországi fiatalok az egyhetes kirándulás alatt felkeresik a helyi magyar iskolákat és tapasztalatot szereznek az ottani oktatásról. A program nem titkolt célja az is, hogy a középiskolások kapcsolatot alakítsanak ki erdélyi magyar fiatalokkal, megismerjék az életkörülményeiket és azt, hogy milyen magyarnak lenni odakint.

Az egyhetes program elején a diákok két éjszakát töltenek Kolozsváron, ahol kedden napközben a Sapientia Egyetemre látogatnak, este pedig részt vesznek egy irodalmi esten. Szerdán továbbutaznak Torockóra, majd csütörtökön Szovátára, ahonnan minden nap kirándulásokat szerveznek számukra.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány kuratóriumi elnöke Réthelyi Miklós, a második Orbán-kormány nemzetierőforrás-minisztere. A szervezet célja a Kárpát-medencében élő 16–30 éves tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása, fejlődési lehetőségük biztosítása, valamint a tehetséges fiatalok közös szellemi és történelmi örökségének támogatása is.

Az alapítvány Magyarországon a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a határon túl pedig a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével kötött stratégiai megállapodást, és erre törekednek valamennyi történelmi felekezettel kapcsolatban is. Felkutatják a határon túl élő tehetségeket, és felveszik a kapcsolatot valamennyi jelentős határon túli oktatási intézménnyel és a hátrányos helyzetű fiatalokat gondozó szervezetekkel . – Célunk, hogy a tehetségek a későbbiekben a szülőföldjükre térjenek vissza, ezzel is erősítve a Kárpát-medencei magyarságot. A felkutatott tehetségek részére az üzleti és a tudományos élet megbecsült tagjait kérjük fel mentorszerepre. Az alapítvány együttműködik a történelmi felekezetekkel, a tudományos testületekkel, az egyetemekkel és a közoktatási intézményekkel, közülük többel megállapodást is kötöttünk erről – közölte Petri László kuratóriumi titkár.

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/erdelyi-kirandulas-kozepiskolasoknak-597259/

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu