Határtalan Délvidék beszámoló

2019.május- júniusi Délvidék beszámoló – Facultas Humán Gimnázium

A “Határtalanul” program keretei között a Kárpátmedencei Tehetségkutató Alapítvány vezetésével évfolyamunkkal ellátogathattunk Délvidék különböző magyarlakta területeire, ahol vendégül láttak minket az ottani művelődési központok illetve olyan iskolák, ahol magyar nyelven is zajlik az oktatás.

Az utazást Faragó Brigitta vezetésével 3 másik iskola diákjaival kezdtük meg, a Városmajori Gimnázium, a Karinthy Frigyes Gimnázium és az Óbudai Gimnázium tanulóival.

Az első nap, a Hősök teréről indulva, egy hosszú buszos utazás után megérkeztünk Vajdaság fővárosába Szabadkára, aho osztályfőnökünk, Kardos Júlia vezetésével megismerhettük Szabadka városát, piacát, helyi kulturális és művelődési pontjait.

A szabadabb séta után, egy idegenvezető segítségével végignéztük Szabadka város szecessziós műemlékeit.

                   

A városban egy előadáson vehettünk részt, mely a délvidéki magyarok életéről szólt, valamint a téma a diákok, fiatalok oktatására, tanulási lehetőségeire, esetleges kirekesztettségére volt kiélezve. A kérdések mentén az előadó a történelemre is kitért, ami nagyban hozzáadott meglévő tudásunkhoz, melyet egyesek az emelt történelem érettségin is hasznosíthatnak.

Elhagyva Szabadkát, Zenta felé vettük az irányt, s mivel késői órákban érkeztünk meg, ezért már csak vacsorára és egy nagyon frappáns, ötletes ismerkedési játékra volt időnk, amit a Városmajori Gimnázium tanulói találtak ki és vezettek le.             

Másnap Zentán egy nagyszerű idegenvezető segítségével megismerhettük a város színes történelmét, alakuló kulturáját és betekintést nyertünk az ottani rendkívül színvonalas oktatás mindennapjaiba. Két zentai középiskola látott vendégül bennünket, egy egészségügyi és egy közgazdasági. Mindkét iskolából előadást tartottak nekünk ,melyben nem csak alapadatokat osztottak meg velünk, de megtudhattunk bennsőségesebb információkat is, tájékoztattak minket versenyeredményekről, így még kedvet is kaphattunk az ottani tanuláshoz.   

Először az egészségügyi bemutatón vettünk részt, melyen kipróbálhattuk magunkat elsősegélynyújtásban, s ehhez hozzájárultak a meglehetősen élethű műsebek illetve humorral fűszerezett helyzetek.

A másik előadáson megtudhattuk mi kell egy saját vállalkozás, saját cég, saját márka beindításához, melyet a zentai tanulók kiemelkedő szakértelemmel ismertettek meg velünk és egy rövid kvízjáték keretei között interaktívvá tették az egészségügyi előadáshoz hasonlóan az ő prezentációjukat is.

Egy kis szabadidő után az idegenvezető által tartott színvonalas és megható történelmi előadást hallgathattunk meg, melyet nagy érdeklődéssel követtünk. Ez nagy hatást gyakorolt reánk.

Itt került szó arról is, hogy egy külhoni magyar hol és mennyire érzi magát otthon, s valóban elgondolkodtató, hogy ha valakit országában lemagyaroznak, anyaországában szerbként bánnak vele, melyik az az ország ahol otthon és biztonságban érezheti magát…

A zentai szálláson a vacsora után lehetőségünk volt kézműves termékek vásárlására is.

Másnap elindultunk Horvátországba, ahol szintén egy iskola mindennapi tantervébe és oktatásába nyerhettünk belátást, majd Eszék mozgalmas városi életét tapasztalhattuk meg idegenvezető segítségével.

Egy hosszú utazást követően megérkeztünk szlovéniai szállásunkra, Lendvára.

Lendván egy kéttannyelvű iskola látott minket vendégül, ahol a fiatalos lendület és a színes palettán mozgó, választható szakmák, meglepő intenzitású oktatás teljesen lenyűgözte évfolyamunkat. Itt megtudhattuk, hogy nem jellemzőek a szlovén és a magyar diákok közti ellentétek és hogy a szlovén állam rendkívül támogató a két nyelvű oktatás elősegítésében. Körbevezettek minket a szaktantermekben, ahol megismerhettük a CNC gépek mechanikáját és még a jól felszerelt kémiai labort is megtekinthettük.

Az iskolában jól látható volt, hogy a magyar és a szlovén diákok milyen szorosan és hatékonyan dolgoznak együtt, s ez egy nagyon jó benyomás volt az iskoláról.

A lendvai hotelben, ahol tartózkodtunk lehetőségünk volt igénybe venni a hotel wellness szolgáltatásait is, mely nagyon jó pihenés volt számunkra, hisz másnap folytatódott a kaland és

meglátogattunk a Polgárság múzeumát, egy helytörténeti múzeumot, illetve egy zsinagógát.

Ellátogattunk Muraszombatra is, ahol felfedezhettük az Expanot, mely mindannyiunk számára páratlan élmény volt.

Utazásunkat Dobronak városában található trópusi kerttel, orchidea farmmal zártuk, ami elkápráztatott minket és nagyon sok egzotikus növényfajt ismerhettünk meg.

       

 Az utazás során számtalan gondolat fogalmazódott meg bennük arról, mit jelenthet délvidéki magyarnak lenni. Ez egy olyan helyzet, küzdelem amivel minden egyes nap szembe kell nézni, de amellett, hogy reménykedve, alázattal és nyugodtan megközelítve éljük külhoni életünket, minden nap tenni kell valamit azért, hogy a magyarság, a haza iránti szeretet ne tűnjön el a szívünkből, mindennapjainkból: őrizni kell a hagyományokat, magyarokkal együtt ünnepelni, gyászolni, sírni, nevetni.

Az utazás felejthetetlen élmény, kaland számunkra és mindig szeretettel fogunk visszagondolni ezekre a napokra. Tudás mellett rengeteg jó emlékkel gazdagodtunk, s örülünk, hogy így együtt kimozdulhattunk a mindennapjainkból.

Köszönjük a Facultas Humán Gimnázium 11. évfolyamos diákjai nevében ezt a szép emléket, ezt a lehetőséget a Kárpátaljai Tehetségkutató Alapítványnak, a rendkívüli szervezést Faragó Brigittának és az együttműködést a többi gimnázium tanulóinak!

 

További fényképek ITT