Beszámoló a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány által szervezett Határtalan Erdély 2016 szeptemberi 8-15 között megrendezett utazásról Bocskai István Református Oktatási Központ

  1. szeptember 8-15-ig a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány által szervezett „Határtalan Erdély” programon vettünk részt: Fári Kata, Gál Szilvia, Kálmán Anasztázia, Kalmár Brigitta, Kapuvári Márta, Mózes Fanni, Ponekker Petra, Séra Eszter és Sándor Zsófia a Bocskai István Református Oktatási Központ képviseletében.
  1. szeptember 8-án, csütörtökön az este fél 10-re tervezett indulás helyett fél 11-kor a kétemeletes busz 70 diákkal és rengeteg szendviccsel gördült ki a Hősök teréről. A 11 órás út végeztével kialvatlanul és kissé elgémberedett végtagokkal szálltunk le a buszról Illyefalván. Miután elfoglaltuk szobáinkat, rövid köszöntővel, kürtőskaláccsal és borvízzel fogadtak a helyiek, majd a finom ebéd után ismét buszra szálltunk, és Sepsiszentgyörgyön töltöttük el a délutánt. Az estét játékos ismerkedéssel folytattuk el, majd fáradtan zuhantunk ágyba.

Második nap a sinaia-i román királyi kastélyt és a törcsvári várat látogattuk meg.

Vasárnap istentiszteleten vettünk részt Olthévizen, melyet követően a gyülekezet szeretetvendégséggel fogadott minket. Közös énekléssel köszöntük meg kedvességüket. Ezt követően a kőhalmi és a segesvári várral ismerkedtünk.

Másnap Brassó belvárosában látogattuk meg, majd felvonóval és gyalog jutottunk fel a Keresztény-havasra. Gyönyörű látvány fogadott minket a hegycsúcson. Számunkra talán ez volt a kirándulás legcsodálatosabb napja, az erdélyi táj érintetlen szépsége tárult elénk.

A kedd délelőttöt a Székely Mikó Kollégiumban töltöttük, ahol ismerkedtünk az ottani diákokkal. Jó barátságok alakultak ki, melyeket hazatérésünk után is szeretnénk ápolni. A nap többi részében buszban ültünk, és múzeumokat látogattuk . Este Kató Béla püspök út tartott előadást az erdélyi magyarság jelenéről és lehetőségeiről.

Szerdán Csíkszeredába utaztunk, ahol a Sapientia Egyetemen az Alapítvány által támogatott diákokkal ismerkedtünk, majd a neves helyi iskolák diákjaival közösen fedeztük fel a városközpont nevezetességeit. Délután a Szent Anna- tónál és Mohos lápnál túráztunk, ahol –bár medvét nem láttunk – nagyon jól éreztük magunkat.

Csütörtökön a hajnali reggeli után azonnal indultunk haza, és sajnos, a román kamionosok országos útlezárásai miatt öt és fél órát álltunk Gyulafehérvár előtt a dugóban. Így nem jutottunk el Nagyenyedre, de Jakubinyi György érsek úr –késésünk ellenére- nagy szeretettel fogadott minket és bemutatta a székesegyházat, majd a püspöki palota udvarán tehettük fel kérdéseinket. 6 óra után indultuk haza Budapest felé, majd hajnali 3 óra körül értünk a Népligethez.

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a szívet-lelket gazdagító programon.

Bocskaisok

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu