Határtalan Kárpátalja

  1. szeptember 16-21 és október 14-19 között a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány ifjúsági kirándulás szervez Kárpátaljára.

A nemzeti érzés a külhoni területeken néha erősebb, mint az anyaországban élőknek. Emiatt szeretnénk, erdélyi túrák után megszervezni a Kárpátaljai és a felvidéki utazást is.

A programon magyarországi felekezeti, (evangélikus, katolikus, református, zsidó) és világi iskolákba járó 16-18 éves fiatalok vesznek részt. A program célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék Kárpátalját és annak természeti értékeit.

A Kárpátaljai tartózkodás alatt felkeressünk helyi magyar oktatási intézményeket, mert fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi középiskolás fiatalok megismerhessék a több száz éves magyar oktatás múltját és jelenét.

Az utazás nem titkolt célja, hogy a magyarországi fiatalok az ott tartózkodás alatt kapcsolatot alakítsanak ki az kárpátaljai és kassai magyar fiatalokkal, megismerjék az életkörülményeiket és azt, hogy milyen magyarnak lenni a külhoni területeken.

Tervezett program

6 nap, 5 éjszaka

Szeptember 16. hétfő

Határra való érkezés után pénzváltási lehetőséggel kezdünk, majd…

Beregszász – belvárosi séta: római katolikus templom, az egykori Kaszinó épülete, református templom, az egykori törvényszék épülete, ma II. Rákóczi Ferenc nevét viselő magyar főiskola. Közben megismerkedünk számos magyar vonatkozású emléktáblával és szoborral. Látogatás a Bethlen kúriába (Grófudvar). Itt helytörténeti múzeumot keresünk fel, ahol Sepa János előadásában ismerkedünk e vidék múltjával és jelenével a kiállítási tárgyakon keresztül.

Szállás elfoglalása

Szeptember 17. kedd

Első megállónk a beregszentmiklósi várkastélynál lesz. Sok fontos történelmi esemény mellett emlegetjük, hogy Zrínyi Ilona és Tököly Imre e falak között ismerkedett meg, s itt töltötték a nászéjszakát is. Bartos József várúr mutatja be a várkastélyt!

Következő úti célunk Szolyva.

1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok nyomában érkező belügyi egységek a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak. Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. 1944 ősze ily módon vált kárpátaljai magyar holokauszttá, Szolyvát pedig a koncentrációs táborba zárt foglyok szenvedése magyar golgotává avatta.  A szomorú esemény helyszínén emlékparkot avattak, melyet felkeresünk, hogy fejet hajthassunk az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt.

Felsőgereben nevezetű településen az Árpád-vonal talán legnagyobb bunkerét keressük fel. Mintegy 800 métert sétálhatunk a betonbunkerben, ahol 50 méteres mélységig ereszkedünk le a lépcsőkön. A Bunker maximálisan biztonságos!

Verecke

A Vereckei-hágó történelmünk része. Honfoglaló őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne.  Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágóról való kilátás a gyönyörű tájra kárpótolhatja az elfáradt utazót. Ugyanezen a helyen található a Millecentenáriumi emlékmű is, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.

Az út rossz minősége miatt érdemes egy nagyobb kerülővel felutazni a hágóra. Ez azt jelenti, hogy Tuholka nevezetű településig utazunk, ahonnan, hátulról kerülünk fel a hágóra. Az út minősége Tuholkáig kiváló (40 km), innen a hágóra elfogadható, kevés kátyúval. (12 km), vagyis 40 km plusz az eredeti útvonalhoz képest.

Szeptember 18. szerda

Huszt – “Bús düledékeiden” – a Magyar Királyság stratégiai fontosságú vára.  Felsétálunk a huszti vár romjaihoz. Kb. 800 – 1000 méter séta a Vörös dombra, 130 méter szintkülönbséggel. A látvány garantáltan kárpótol mindenkit a fáradozásért.

Tecső – a Kárpát-medence legnagyobb mennyiségű festett fakazettákkal rendelkező református temploma. Rövid sétát teszünk a sétálótéren a világháborúkra emlékeztető Turulos emlékműhöz, a Kossuth szoborhoz, Hollósy Simon festőművész szobrához

Délután Karácsfalvi Líceum

Szeptember 19. csütörtök

Nagyberegre utazunk (10 km) – beregi szőttes-múzeum a Nagyberegi Középiskola épületében. Rövid bemutató Furman Éva tanárnőtől, aki Magyarország és Ukrajna népművészeti mestere: lentől a vászonig.

Művészkerékpár bemutató: akrobatikus mutatványok két keréken a Nagyberegi Középiskola diákjainak előadásában

Délutáni program: Tiszaújlak – az első győztes kuruc csatára emlékezünk a tiszaújlaki Turulos emlékoszlopnál.

Csetfalvára utazunk, ahová megérkezve csodálatos 2 templomot fedezhetünk fel.    A XV.sz. épült fazsindelyes, fakazettás református templomot és a modern Makovec stílusban épült görög-római katolikus templomot. A Tisza mederrendezése során Szécsényi gróf gőzöse itt feneklett meg a Tisza folyón és ennek a pici falunak Móricz ősei is lakosai voltak.

Esetleg Nagymuzsalyi romtemplom, ha marad rá idő.

Szeptember 20. péntek

Reggeli után Ungvár felé vesszük az irányt.

Út közben megállót tartunk az egykori Dobó várnál. Élete egy részét itt élte Eger legfényesebb csillaga, Dobó István, majd itt is halt meg.

A szépséges Ungváron a várat, a benne berendezett érdekes múzeumot, és a mellette lévő gazdag skanzent látogatjuk meg, mely Kárpátalja különböző tájegységeiről érkezett házakon és használati tárgyakon keresztül mutatja be az itt élő emberek múltját.

Rövid kitérőt teszünk a Nevickei várhoz is, ahonnan fenséges panoráma tárul elénk az Ung völgyére és a környező hegyekre.

Visszatérés a szállásunkra

Szeptember 21. szombat

Meglátogatjuk Kárpátalja legismertebb épített örökségét, a Rákóczi fészeknek is nevezett munkácsi várat. Keletkezésének, építésének, fejlődésének története, a tatár hordák, a törökök elleni harca, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában, az 1848-1849-es magyar szabadságharcban játszott kiemelkedő szerepe teszi naggyá.

A vár történetével való ismerkedés közben felkeressük az itt kialakított helytörténeti múzeumokat, képtárakat, felújított kápolnát, szobrokat és emléktáblákat.

Hazautazás

Pályázataink

KÉRDÉSED VAN?

+36 1 781 2814
E-MAIL KÜLDÉSE

KAPCSOLAT

KMTA – AHOL A TUDÁS ÉRTÉK

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

1054 Budapest, Tüköry utca 3.
I. emelet

Tel.: +36 1 781 2814
e-mail: info@kmta.hu